Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνει την παρουσία της ολοένα και πιο έντονη. Οι φωτιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και νωρίτερα φέτος στον Καναδά, στον Μεσογειακό Νότο και αλλού μαίνονται ανεξέλεγκτες για μέρες και τα κύματα καύσωνα «λιώνουν και τα τσιμέντα».
Αυτές, όμως, δεν πρόκειται να είναι οι μοναδικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας. Όπως σημειώνει, άρθρο γνώμης του CNN, η κλιματική κρίση θα αλλάξει και τον τρόπο που κάνουμε διακοπές.
Το παράδειγμα της Ρόδου, όπου η φωτιά καίει εδώ και δέκα μέρες ήταν ίσως το πιο ηχηρό παράδειγμα που τρομοκρατημένοι τουρίστες ήρθαν αντιμέτωποι με το… μέλλον. Χιλιάδες επισκέπτες του νησιού –μαζί με ντόπιους- αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ξενοδοχεία και σπίτια και να φύγουν μόνο με τα ρούχα τους.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτό ήταν μεμονωμένο γεγονός. Μάλλον όμως θα είχε άδικο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι ηχούν καμπανάκι ότι οι διακοπές μας δεν είναι ανεξάρτητες από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συμπέρανε ότι τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο βορειοαμερικανικός καύσωνας θα είχαν αποφευχθεί αν η κλιματική αλλαγή ήταν… ουτοπία.
Τα χειρότερα… έρχονται
Η αφόρητη ζέστη και οι φωτιές είναι κάποιες μόνο από τις συνέπειες της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Όταν η αύξηση αυτή φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, ο αριθμός των ημερών καύσωνα αναμένεται να εξαπλασιαστεί στη νότια Ευρώπη και ακόμα και στη βόρεια Ευρώπη θα θα τριπλασιαζόταν ο αριθμός των ακραίων θερμικών φαινομένων.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνεχιζόμενοι καύσωνες και οι πυρκαγιές μάς δίνουν μια γεύση των χειρότερων που… θα έρθουν τις επόμενες δεκαετίες.
Οι πράξεις έχουν συνέπειες. Η ζέστη, οι φωτιές οι τεράστιοι όγκοι διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τις πτήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που πετούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, βάζουν σε κίνδυνο τα θέρετρα ανά τον κόσμο και τους επισκέπτες τους.
Και μπορεί να τραβηχτεί μια ευθεία γραμμή από τους τεράστιους όγκους διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται καθώς εκατομμύρια άνθρωποι πετούν κάθε χρόνο για καλοκαιρινές διακοπές, μέχρι τη ζέστη, τις πυρκαγιές και άλλα επεισόδια ακραίων καιρικών συνθηκών που θέτουν πλέον σε κίνδυνο τόσο τα θέρετρα όσο και όσους τα επισκέπτονται.
Μήπως πρέπει να ξαναβρούμε το χαμένο νόημα των διακοπών;
Οι φωτιές στα ελληνικά νησιά, είναι μια καλή αφορμή –ή και όχι- για να σκεφτούμε όχι μόνο το πού θα πηγαίνουμε διακοπές αλλά και το νόημά του, που φαίνεται να έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Για πολύ κόσμο, διακοπές σημαίνουν ταξίδι στο εξωτερικό. Αν η νότια Ευρώπη βγει από τις… επιλογές λόγω ακραίας ζέστης, τότε πολλοί θα βρουν απλά ένα άλλο μέρος, λιγότερο επικίνδυνο, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.
Πέρυσι, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, έκαναν πάνω από 46 εκατομμύρια ταξίδια για διακοπές στο εξωτερικό. Αυτό, για το καλό του πλανήτη και την ψυχική υγεία των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι διακοπές πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Ειδικά οι διακοπές στο εξωτερικό πρέπει να αποσυνδεθούν από το αεροπλάνο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει οι παραθεριστές να στραφούν σε τρένα, αυτοκίνητα και λεωφορεία.Βέβαια, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα λύσει το πρόβλημα καθώς, μια ανάλυση της Greenpeace αποκάλυψε ότι το ταξίδι με τρένο σε όλη την Ευρώπη είναι, κατά μέσο όρο, τέσσερις φορές πιο ακριβό από το ταξίδι με αεροπλάνο.
Όμως, έτσι, το ταξίδι θα γίνει μέρος των διακοπώς και γλιτώνει κανείς τη… φασαρία και τις καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο. Κι όσο για το κλίμα: μειώνονται σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ίσως η λύση να είναι οι διακοπές ως «διακοπή» από την καθημερινότητα, μια περίοδος, δηλαδή, ξεκούρασης, στη οποία θα «φορτίσουμε τις μπαταρίες μας» πριν επιστρέψουμε στη ρουτίνα. Και να αναρωτηθούμε αν για αυτή την εμπειρία, είναι προαπαιτούμενο ένα ταξίδι σε μέρη εξωτικά και άγνωστα ή γίνεται και σε μέρη πιο κοντά στο σπίτι!
Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να μας διδάξει καθώς ήδη αναγκαστήκαμε να κάνουμε διακοπές κοντά στο σπίτι μας, άντε μέχρι το χωριό. Εκεί όπου έχουμε τις ανέσεις και τον χρόνο να ξεκουραστούμε, χωρίς να κάνουμε χιλιάδες χιλιόμετρα.
Και αν σας αρέσει υπερβολικά η ζέστη, σε λίγο δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψετε, όπου και να πάτε θα σας βρίσκει αυτή!