Το κόστος του κυβερνητικού παλατιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε ξανά στο προσκήνιο η αντιπολίτευση στην Τουρκία θέλοντας να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική για εκτεταμένα μέτρα λιτότητας.
Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως την ώρα που οι δαπάνες του προεδρικού παλατιού αυξάνονται συνεχώς, με το κόστος λειτουργίας για ένα λεπτό να έχει φτάσει να ισοδυναμεί όσο δύο μισθοί συνταξιούχων, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες για λιτότητα.
Όπως αναφέρει η Duvar, o αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ δήλωσε πως μόνο το κόστος λειτουργίας του προεδρικού παλατιού για μία ώρα ανέρχεται σε 900.000 τουρκικές λίρες».
«Οι συνολικές δαπάνες του προεδρικού παλατιού για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ανήλθαν σε 2,1 δισεκατομμύρια λίρες τη μέρα, δηλαδή 900.000 λίρες την ώρα. Οι δαπάνες για το κόστος του παλατιού για ένα λεπτό είναι 15.000 λίρες που αντιστοιχεί σε δύο μισθούς συνταξιούχων», είπε χαρακτηριστικά ο Μπασαρίρ σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο στις 26 Ιουλίου.
Οι δαπάνες υπερδιπλασιάστηκαν σε έναν μήνα
Όπως είπε οι δαπάνες του παλατιού για τον μήνα Μάιο ήταν 316 εκατομμύρια λίρες, ενώ τον Ιούνιο υπερδιπλασιάστηκαν σε 647 εκατομμύρια λίρες.
«Εσείς (αναφέρεται στην κυβέρνηση) προτείνετε μέτρα διάσωσης, αλλά όλα τα οχήματα (που χρησιμοποιούνται από δημόσιους θεσμούς) είναι υπερπολυτελή. Πριν έναν μήνα η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας δανείστηκε εννιά οχήματα και μίνι μπας έναντι εννιά εκατομμυρίων λιρών. Όλα αυτά τα οχήματα ήταν μοντέλα του 2022», συμπλήρωσε.
Μάλιστα όπως επεσήμανε η κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δίνουν έμφαση στα μέτρα λιτότητας δεν συμβαδίζουν με τις πραγματικές τους ενέργειες. «Αυτές είναι πραγματικά ντροπιαστικές εικόνες και οι δαπάνες από το καθεστώς του Παλατιού που λέει ‘σφίξτε τα ζωνάρια σας’. Οι δαπάνες για αγορά αυτοκινήτων των δημόσιων θεσμών ήταν 547 εκατομμύρια λίρες τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου. Πέρυσι το νούμερο ήταν 76 εκατομμύρια. Κατά προσέγγιση έχει αυξηθεί κατά οκτώ φορές», προσέθεσε.
Στις 17 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ έστειλε μία εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια ιδρύματα και υποστήριξε ότι όλες οι δαπάνες, εκτός από εκείνων που δόθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό, πρέπει να αναθεωρηθούν και πως πρέπει να εφαρμοστούν εκτεταμένες μέθοδοι διάσωσης της οικονομίας.