Χάρη στην ευαισθησία εθελοντών στη Σητεία της Κρήτης, διασώθηκε την Παρασκευή, ένας γύπας, ο οποίος βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία και κινδύνευσε να πνιγεί.
Ο ταλαιπωρημένος γύπας ήταν αδύναμος και φοβισμένος και, όπως αναφέρει το cretalive.gr, ένας λουόμενος βούτηξε στη θάλασσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να τον σώσει.
Ο «Μαθιός», όπως «βαφτίστηκε» ο γύπας, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.
«Μεγάλη η συγκίνησή μας – Τον ξεπλύναμε με γλυκό νερό και τον ενυδατώσαμε»
Για τη διάσωση του γύπα – που δεν ήταν εύκολη υπόθεση- μιλούν οι εθελοντές που τον ανέλαβαν. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του sitia on line στο Facebook, «αυτά τα πουλιά γεννήθηκαν Γενάρη ή Φλεβάρη. Είναι ανώριμα και δεν κατάφεραν έως τώρα να ενταχθούν σε κάποιο κοπάδι με αποτέλεσμα να ‘’πέφτουν’’ παντού. Σε θερμοκήπια, ταράτσες, αυλές , παραλίες. Αν δεν τα πάρουμε κινδυνεύουν από τραυματισμούς, ασιτία , κλπ».
Δείτε την ανάρτηση:
«Προχθές το απόγευμα 28 Ιουλίου ειδοποιηθήκαμε από την Ειρήνη Παθιάκη (μέλος της ομάδας μας Εθελοντες προστασίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα Σητείας), για ένα Όρνιο Gyps fulvus που βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία στην περιοχή του Γούδουρα.
Επειδή νύχτωνε και για να μην βάλουμε σε κίνδυνο το πουλί πήγαμε χθες το πρωί.
Στην περιοχή, μας περίμεναν ο Νίκος Κρουσανιωτάκης Nikos Kroysaniotakis με τη γυναίκα του Μαρία Maria Stella και ο Κωστής Παθιάκης. Τους είχε ειδοποιήσει η Νυφικουλα Σφενδυλακη (επίσης μέλος της Ομάδας μας).
Όλοι μαζί κάναμε 4 προσπάθειες ανεπιτυχείς χωρίς να καταφέρουμε να πιάσουμε το αδύναμο και ταλαιπωρημένο Όρνιο.
Αλλά αυτό που μας φόβιζε τελικά έγινε! Έπεσε στη θάλασσα! Αλλά έπεσε και σε ΑΝΘΡΩΠΟ!
Ο Μαθιός Πετρουλάκης Maria Loukaki Matheos Petroulakis που βρισκόταν στην παραλία, βλέποντας το πουλί να πνίγεται, χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε και κατάφερε να το βγάλει έξω σώο.
Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη και αυθόρμητα τον χειροκροτήσαμε.
Όσοι παρακολουθούσαν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς είχε γίνει, μιας και δεν είναι και συνηθισμένο εκεί που είσαι ξαπλωμένος στην παραλία να πέφτει από τον ουρανό ένα Όρνιο με άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα.
Μετά αναλάβαμε εμείς. Τον ξεπλύναμε πολύ καλά με γλυκό νερό και να του δώσουμε ισοτονικό διάλυμα για να ενυδατωθεί.
Αφού τον ελέγξαμε για παράσιτα και τραύματα και ησυχάσαμε , βαφτίστηκε επί τόπου ΜΑΘΙΟΣ!
ΥΓ. 1
Τι γίνεται αυτή την περίοδο με τα Όρνια ή Καναβούς που λανθασμένα ονομάζονται Γυπαετοί ενώ είναι 2 διαφορετικά είδη Γύπα.
Αυτά τα πουλιά γεννήθηκαν Γενάρη ή Φλεβάρη. Είναι ανώριμα και δεν κατάφεραν έως τώρα να ενταχθούν σε κάποιο κοπάδι με αποτέλεσμα να ‘’πέφτουν’’ παντού. Σε θερμοκήπια, ταράτσες, αυλές , παραλίες.
Αν δεν τα πάρουμε κινδυνεύουν από τραυματισμούς, ασιτία , κλπ.
Έτσι λοιπόν ο Μαθιός θα φιλοξενηθεί σε ασφαλές σημείο για τους επόμενους 4-5 μήνες και στη συνέχεια θα αφεθεί στο φυσικό του περιβάλλον».