Νέα έρευνα από το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock), βασισμένη σε οικονομική ανάλυση από το Vivid Economics, εξετάζει τη βαθιά και άνιση επίδραση του καύσωνα στην απλήρωτη οικιακή εργασία, την αμειβόμενη εργασία και την υγεία των γυναικών σε Ινδία, Νιγηρία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δομικά, συστημικά εμπόδια, τα οποία πλέον επιδεινώνονται από τη ζέστη.
Από το να κερδίζουν λιγότερα χρήματα έως τη χαμηλότερη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό, οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οικονομικά. Κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να χάσουν επιπλέον εισόδημα όταν σωματικά είναι αδύνατον να αντέξουν τις ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες.
Ευάλωτη η υγεία των γυναικών
Ειδικότερα, όσον αφορά το σημαντικότερο απ΄ όλα, την υγεία, οι γυναίκες επιβαρύνονται πολύ περισσότερο.
Η ζέστη αποτελεί ήδη σημαντικό παγκόσμιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω παραγόντων όπως οι διαφορές στην φυσιολογία τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χαμηλότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και η μεγαλύτερη ευαλωτότητα στην ενδοοικογενειακή βία.
Μέχρι το 2050, ακόμη και με τα περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από τη ζέστη, η υπερβολική ζέστη θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή 204.000 γυναικών ετησίως σε όλη την Ινδία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ στα χρόνια υπερθέρμανσης που βιώνουμε.
Επιπλέον, η ζέστη δημιουργεί διπλή επιβάρυνση για τις γυναίκες, οι οποίες όχι μόνο είναι πιο ευάλωτες σωματικά από τους άνδρες, αλλά και οι οποίες επωμίζονται συχνότερα πρόσθετες αμειβόμενες και μη αμειβόμενες ευθύνες φροντίδας που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.
Απλήρωτη οικιακή εργασία
Η θερμότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μη αμειβόμενη οικιακή εργασία, το βάρος της οποίας βαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες. Αν και αντιπροσωπεύει έως και το 70% των ωρών εργασίας, είναι συχνά μια «αόρατη» διάσταση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και δεν συνυπολογίζεται σε οικονομικά μέτρα όπως το ΑΕΠ.
Η συμπερίληψη της απλήρωτης εργασίας στην ανάλυσή μας αυξάνει την εκτίμηση των απωλειών που σχετίζονται με τη θερμότητα που βιώνουν οι γυναίκες κατά 260%, σε αντίθεση με το 76% για τους άνδρες.
Για τις γυναίκες στην Ινδία, περισσότερα από τα 2/3 όλων των απωλειών παραγωγικότητας που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες προέρχονται από απλήρωτη, οικιακή εργασία. Πρόκειται για μια «αόρατη» διάσταση της παραγωγικότητας των εργαζομένων που έχει σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Όταν υπολογίζεται η απλήρωτη εργασία, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες χάνουν σημαντικά περισσότερο συνολικό χρόνο εργασίας από τους άνδρες, σχεδόν μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο.
Οικονομικός αντίκτυπος
Τρίτον, ο οικονομικός αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών στη μισθωτή εργασία πέφτει σε εκείνες τις γυναίκες που είναι λιγότερο ικανές να τον αντέξουν, με αποτέλεσμα πολλές να παραμένουν στη φτώχεια.
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ήδη ένα μισθολογικό χάσμα, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 20% λιγότερα από τους άνδρες. Όταν αντιμετωπίζουμε απώλειες εισοδήματος που σχετίζονται με τη θερμότητα, αυτή η ανισότητα εντείνεται, με αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 120 δισ. δολ. μόνο στην Ινδία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.
Στην Ινδία, υπό τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες, το 20% των ωρών εργασίας σε εξωτερικούς χώρους χάνεται λόγω του καύσωνα κάθε χρόνο και θα μπορούσε να αυξηθεί στο 24% έως το 2050.