Διανύοντας την ενδέκατη χρονιά του το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου – ΑΡΙΩΝ – ετοιμάζει να σηκώσει αυλαία.
Εικοσιτέσσερις μουσικοί με κιθάρες, άρπα, τσέλο, γιουκαλίλι, φλάουτο, λόγια και τραγούδια συγκροτούν τον πυρήνα καρδιά του φετινού προγράμματος.
Με αφορμή την έναρξη του η καλλιτεχνική διευθύντριά του Κορίνα Βουγιούκα αφηγείται την ανάγκη της δημιουργίας του σημαντικού θεσμού, τον τρόπο που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια και αποδεικνύει πως η τέχνη θα δημιουργεί πάντα τους ιδανικότερους τόπους συνάντησης
Γιατί δώσατε στο φετινό φεστιβάλ αυτόν τον τίτλο -Τήνελλα: Αρίων concertante;
Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2012 που πρωτοξεκίνησε ο Αρίων, ένα σημαντικό μέρος του, παράλληλα με τις συναυλίες, ήταν η Θερινή Ακαδημία. Δηλαδή σεμινάρια, διαλέξεις, μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά και διαγωνισμοί που μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φέτος, έπειτα από δέκα χρόνια είχαμε την ανάγκη μιας μικρής ανάπαυλας. Έτσι ο τίτλος μας Τήνελλα: Αρίων concertante είναι διπλός. Μνεία στην απουσία της Θερινής Ακαδημίας και μαζί έμφαση στον φετινό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Να θυμίσω ότι Τήνελλα είναι μια λέξη που επινόησε ο Αρχίλοχος στην Ολυμπία για να μιμηθεί τον ήχο της λύρας του, όταν μεθυσμένος προφανώς, ξέχασε να την φέρει μαζί του.
Φέτος είναι η 11η χρονιά. Πιστεύατε όταν ξεκινούσατε ότι θα φτάνατε τόσο μακριά;
Ξεκινήσαμε με όρεξη και χαρά τη διοργάνωση του Αρίωνα, σαν ένα κάλεσμα στην άνω μεριά του Αιγαίου, μουσικών και κιθαριστών από όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι του τόπου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου το καλωσόρισαν και τελικά πολύ γρήγορα το πήραν στα χέρια τους. Δεν είχε σκεφτεί νομίζω κανείς μας μέχρι πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε και πόσα καλοκαίρια θα μετρούσαμε.
Τι συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την επιτυχημένη πορεία;
Νομίζω πως πάντοτε η αιτία μιας αξιοπρόσεχτης προσπάθειας είναι η επιθυμία. Αυτή γεννά έπειτα και την ευρηματικότητα και την ικανότητα και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για να φτάσεις στον στόχο σου.
Ποια ανάγκη σας οδήγησε να δημιουργήσετε ένα τόσο ειδικό φεστιβάλ μακριά από την Αθήνα;
Με την αφορμή της ερώτησής σας, θα ήθελα να αναφέρω την αρχική συμβολή της κ. Μιράντας Καλδή στη δημιουργία ενός φεστιβάλ κιθάρας στον Μόλυβο, την αρχαία δηλαδή Μήθυμνα, πατρίδα του διάσημου κιθαρωδού Αρίωνα, με τη γνωστή ιστορία που μας έρχεται από τον Ηρόδοτο. Έπειτα οι κάτοικοι μέσω του Φορέα Τουρισμού Μολύβου υιοθέτησαν το φεστιβάλ με μεγάλη χαρά, καθώς το είδαν ως ένα είδος υπενθύμισης της ιστορίας του τόπου τους. Από την πλευρά μου, δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι η απόσταση από την Αθήνα θα ήταν πρόβλημα. Μάλλον το αντίθετο.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Πάντοτε στις προσπάθειές μας υπάρχουν εμπόδια. Όμως αυτά είναι που φέρουν στα χέρια τους τις λύσεις.
Πόσο δέχεται και πόσο αλλάζει μια μικρή κοινωνία μέσα από την ζύμωσή της με την τέχνη;
Η δεκτικότητα στην τέχνη θα έλεγα πως είναι η αρχική προϋπόθεση για να φιλοξενηθεί ένα φεστιβάλ από μια κοινότητα, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωσή μας μιλούμε για μια προσπάθεια της ίδιας της κοινότητας – και εννοώ τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου – και όχι μιας δημοτικής αρχής ή ενός μεγάλου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι για τα μέλη της κοινότητας, η επαφή με την τέχνη έχει με βεβαιότητα μια βαρύτητα. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα βλέμμα στραμμένο προς τα εκεί, μια προσπάθεια προσέγγισης και κατανόησης. Εδώ να πω ότι σταδιακά δημιουργούνται και οι υποδομές για την καλύτερη φιλοξενία της πνευματικής ζωής του τόπου. Έτσι για το σκοπό αυτό χτίστηκε και από πέρυσι λειτουργεί ένας χώρος εξαιρετικής ποιότητας, ο πολυχώρος ‘Δεσμός’. Αυτά νομίζω πως δεν είναι αυτονόητα στις μέρες μας.
Οι ξένοι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ τι εικόνες αποκομίζουν;
Όλα αυτά τα χρόνια έρχονται για τον Αρίωνα καλλιτέχνες και σπουδαστές κιθάρας από όλον το κόσμο – χωρίς τούτο να είναι σχήμα λόγου – από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά ως την Ευρώπη και την Κίνα. Όταν οι ημέρες φτάσουν στο τέλος, σχεδιάζουν σχεδόν πάντοτε, την επόμενη φορά που θα έρθουν. Για τον Μόλυβο ή για τον Αρίωνα; – ρωτώ. Κι έπειτα, από τις απαντήσεις τους καταλαβαίνω πως δεν τα ξεχωρίζουν. Είναι το ένα μέρος του άλλου και για αυτό ίσως συμβαίνει κάτι ξεχωριστό σε όσους τύχει να βρεθούν εκεί.
Είστε επίσης ακαδημαϊκός, μουσικός. Αλλαξε και πώς την εμπειρία σας σε σχέση με την τέχνη η δημιουργία του Φεστιβάλ;
Ο Αρίωνας είναι για μένα μια ευκαιρία, μια αναμέτρηση κάθε χρόνο από την αρχή, στην προσπάθεια να συνδυαστεί ο συχνά κλειστός κόσμος της κλασικής κιθάρας με έναν πλατύτερο καλλιτεχνικό ορίζοντα – με άλλα όργανα, άλλα είδη μουσικής, άλλα είδη τέχνης, ακόμα με την ποίηση ή το θέατρο. Πρέπει όμως μαζί να λογαριάσω ότι οι συναυλίες μας κάθε βράδυ ανοίγονται σε όλον τον κόσμο που βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στη Λέσβο και στον Μόλυβο και επομένως υπάρχει εδώ μια ακόμα δυσκολία ή χαρά, όπως θέλετε δείτε το: να επιλέξουμε πολύ προσεχτικά αυτά που θα τους παρουσιάσουμε ώστε να μπορέσουν να μας πλησιάσουν.
Ποιο είναι το όραμά σας; Πως θα θέλατε να προχωρήσετε;
Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό, επίγνωση των ορίων και επιμονή. Έτσι προχωρούμε ακόμα, πάνω από μια δεκαετία μετά, μόνο με λίγη περισσότερη γνώση. Για την ώρα θα είμαστε εκεί concertante, 2 εως 6 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τετάρτη 2 Αυγούστου, 21:00, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ (Αγία Παρασκευή)
“Το τραγούδι των χεριών”
Συναυλία με το πολυβραβευμένο Γερμανικό κιθαριστικό σύνολο Cantomano.
Μουσική διεύθυνση Volker Höh.
Πέμπτη 3 Αυγούστου, 21:00, Πολυχώρος “Δεσμός” Μολύβου
– Α’μέρος
Ρεσιτάλ κιθάρας
με τον διακεκριμένο κιθαρίστα Άκη Σιψά, νικητή του 8ου διεθνούς διαγωνισμού κιθάρας “Αρίων” .
– Β’ μέρος
“Το τραγούδι των χεριών”
Συναυλία με το πολυβραβευμένο Γερμανικό κιθαριστικό σύνολο Cantomano.
Παρασκευή 4 Αυγούστου, 21:00, Πολυχώρος “Δεσμός” Μολύβου
Incanto για Κιθάρα και Φλάουτο
Οι καταξιωμένοι μουσικοί Volker Hoeh στην κιθάρα και Ναταλία Γεράκη στο φλάουτο ερμηνεύουν ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα του οποίου κυρίαρχο στοιχείο συνιστά ο Λυρισμός (Ιncanto = Τραγούδι, Μαγεία), με δημοφιλή έργα των Maurice Ravel, Jacques Ibert, Béla Bartók, Ravi Shankar, Ástor Piazzolla, Manuel Valls, Δημήτρη Φάμπα, Νότη Μαυρουδή και Θόδωρου Αντωνίου.
Σάββατο 5 Αυγούστου, 21:00, Πολυχώρος “Δεσμός” Μολύβου
“Τα ματόκλαδά σου λάμπουν”
Ρεμπέτες και Σμυρνιοί τραγουδούν τον έρωτα
Συναυλία με τους Τζούλια Σουγλάκου – σοπράνο,
Κορίνα Βουγιούκα – κιθάρα, Ιωάννη Τουλή – τσέλο.
Κυριακή 6 Αυγούστου, 21:00, Πολυχώρος “Δεσμός” Μολύβου
-Α μέρος
“Μικρή τραγουδιστική σουίτα του Μολύβου”
Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παίζει στο πιάνο μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Μαζί του η Βερόνικα Δαβάκη.
-Β’ μέρος
Ρεμπέτικο με φωνή και άρπα
Με τη Βερόνικα Δαβάκη – τραγούδι και τον Θοδωρή Ματούλα – άρπα.
Παράλληλα:
Τετάρτη 2 Αυγούστου έως Κυριακή 6 Αυγούστου, κάθε πρωί 12:00 – 13:00, στο Χαμάμ Μολύβου
Κιθαρίστας σε ιδιωτικές στιγμές
Μικρά ανεπίσημα ρεσιτάλ κιθάρας.