Προκλητικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι λουόμενοι στις παραλίες τουριστικών νησιών της χώρας, μετά τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή το αποκαλούμενο «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο, που διεκδικεί ελεύθερο χώρο χωρίς να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν απίστευτες τιμές για μία ξαπλώστρα – για την οποία, μάλιστα, σε νησιά όπως η Μύκονος και όχι μόνο, καλούνται να κάνουν και… κράτηση.

Το όλο θέμα, που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις του in για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο, έχει λάβει διαστάσεις και αφορά σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Νάξος, φυσικά και η Μύκονος, ενώ οργή προκαλούν οι καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, που κάνει λόγο για «σωματοφύλακες στις παραλίες», έλλειψη ελέγχου και πανάκριβες ξαπλώστρες που κοστολογούνται μέχρι και 120 ευρώ.

«Ήδη περιμένουμε τον εισαγγελέα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα, γιατί μαζεύονται λιγάκι. Ορισμένοι είναι θρασύτατοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις παραλίες της Πάρου και την «εξάπλωση της ξαπλώστρας».

Όπως είπε, μάλιστα, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300» ξαπλώστρες.

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια», τόνισε, προσθέτοντας: «’Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει’, είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία, και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στη μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες – και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα, όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο», ανέφερε.

«Ο δήμαρχος απαντά ‘δεν έχουμε αρμοδιότητα’, το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Καταγγέλλει ότι υπάρχουν σωματοφύλακες

Επιπλέον κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, όπως σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται «γιατί είναι δύο μέτρα», ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης δήλωσε πως το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ στη Σάντα Μαρία, οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά», προσέθεσε.

Ως προς τη στάση των Αρχών, ανέφερε πως «η αστυνομία, οι Αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο Δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Τι είπε στο in ο δήμαρχος Πάρου

Μία μέρα νωρίτερα, την 1η Αυγούστου, το in μίλησε με δημάρχους νησιών του Αιγαίου για το θέμα που έχει ανακύψει και το κίνημα που δημιουργήθηκε.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε ότι «στην Πάρο υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες που λειτουργούν άψογα», ενώ σημείωσε πως «δυστυχώς, γίνεται θέμα όπου υπάρχει αυθαιρεσία».

Όπως ανέφερε στο in ο κ. Κωβαίος, «δεν είναι δυνατόν να αμαυρώνεται το νησί για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, πιστεύω. Εμείς πράττουμε σύμφωνα με το περιθώριο που μας δίνει ο νόμος. Αυτό το θέμα δεν είναι τωρινό. Εγώ προσωπικά εδώ και καιρό ζητάω να έχουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα να επιβάλλουν κυρώσεις όταν διαπιστώνονται αυθαιρεσίες».

Και προσέθεσε: «Από τον περασμένο Μάιο, ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σήμερα, έχει δοθεί οδηγία διερεύνησης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το θέμα των πιθανών αυθαιρεσιών. Με εκείνους που διαδηλώνουν, εμείς διαφωνούμε ως προς την αντιμετώπιση του θέματος», τόνισε πάντως, εξηγώντας: «Για εμάς, ο λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις περνάει στα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος».