Η Shikma Bressler καθόταν σε ένα καφέ στο Τελ Αβίβ όταν μια νεαρή σερβιτόρα άρχισε να την «στολίζει» με κοπλιμέντα.
Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο διπλανό τραπέζι την κοίταξαν συγκινημένοι.
«Είσαι η ελπίδα μας», είπε η σύζυγος. Αργότερα, η Shikma σταμάτησε για να συνομιλήσει με το ζευγάρι κατά την έξοδό της και αγκάλιασε τη γυναίκα.
«Είναι ένας έντιμος, γενναίος και γνήσιος ηγέτης», είπε ο άντρας, ο Νάταν Σίτνερ, συνταξιούχος, στους New York Times. «Δεν ήρθε από προσωπικό ενδιαφέρον», είπε ο κ. Σίτνερ. «Όταν σηκώνεται στη σκηνή, όλοι ακούν και πιστεύουν αυτά που λέει».
Για χρόνια, η φυσικός Shikma Bressler, αφοσιώθηκε στο εργαστήριο που διευθύνει σε ένα επιστημονικό ινστιτούτο κοντά στο Τελ Αβίβ, μια δουλειά που περιγράφει ως πάθος της, και στο να μεγαλώσει τις πέντε κόρες της σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Ισραήλ, έχοντας καμία σχέση με την πολιτική.
Αλλά έχει γίνει επίσης το πρόσωπο των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ισραήλ εδώ και μήνες, διαδηλώνοντας στους δρόμους του Τελ Αβίβ τα βράδια του Σαββάτου, παροτρύνοντας πλήθη διαδηλωτών με ομιλίες που αντηχούν με επαναστατική θέρμη και ενισχύοντας το μήνυμά της σε μια σταθερή ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις. Συνελήφθη, για λίγο, τον Μάρτιο αφού ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να κλείσουν έναν αυτοκινητόδρομο.
Η Bressler σφράγισε την ιδιότητά της ως σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας τον περασμένο μήνα, όταν οδήγησε μια διαδήλωση μήκους χιλιομέτρων σε μια πολυήμερη πορεία προς τους λόφους της Ιερουσαλήμ από το παράκτιο Τελ Αβίβ, στο οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές.
Όπως είπε η ίδια, ήταν «σχεδόν μια πνευματική εμπειρία», προσελκύοντας τους Ισραηλινούς που εξοργίστηκαν από τα επίμαχα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μια κίνηση που προκάλεσε ίσως τη βαθύτερη εσωτερική κρίση από την ίδρυση του κράτους εδώ και 75 χρόνια πριν. Ο κόσμος στην πορεία πρόσφερε τεράστιες ποσότητες τροφίμων για τους διαδηλωτές. Κάποιος παρατήρησε ότι ένα από τα παπούτσια της Dr. Bressler ήταν σκισμένο και ζήτησε το μέγεθος του παπουτσιού της. Σύντομα είχε επτά ζευγάρια για να διαλέξει.
«Είναι σπάνιο να αναγνωρίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια ιστορική στιγμή σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Δρ Μπρέσλερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο καφέ, στοχαζόμενος τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. «Είναι καταπληκτικό να το ζεις όπως συμβαίνει και να αναλαμβάνεις κάποια ευθύνη για αυτήν την ιστορία».
Η Δρ. Bressler είναι καθηγητής και διευθύνει ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot, νότια του Τελ Αβίβ. Είναι ενεργό μέλος μιας διεθνούς ομάδας που πειραματίζεται με ανιχνευτές σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, κοντά στη Γενεύη – μια προσπάθεια, είπε, να κατανοήσει «το υπόλοιπο 95 τοις εκατό του σύμπαντος πέρα από αυτό που ήδη γνωρίζουμε».
Είπε ότι δεν σχεδίαζε ποτέ να γίνει ηγέτης των διαδηλώσεων και δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες.
«Αν ήθελα να γίνω πολιτικός, θα είχα ασχοληθεί με την πολιτική», είπε.
Η πρώτη της ανησυχία για το που οδεύει το Ισραήλ ήταν το Μάρτιο του 2020, όταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τότε πρωθυπουργός, όπως είναι τώρα, διέταξε το κλείσιμο των δικαστηρίων στην αρχή του lockdown λόγω κοροναϊού.
Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ανησυχίες για την υγεία, αλλά ανέβαλε επίσης την έναρξη της δίκης του για διαφθορά , εξοργίζοντας πολλούς Ισραηλινούς.
Η Bressler είπε ότι αυτή και δύο από τα τρία αδέρφια της αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι.
Έτσι, επινόησαν ένα σχέδιο για να οδηγήσουν μια συνοδεία αυτοκινήτων που οδηγούσε στο Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ και έφτιαξαν βίντεο κλιπ καλώντας τους ανθρώπους να συμμετάσχουν μαζί τους, το οποίο έγινε viral και δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν με τα αυτοκίνητά τους για τη διαμαρτυρία.
Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία τους, ίδρυσαν μια ομάδα που ονομάζεται «Μαύρες Σημαίες», μια από τις πρώτες ομάδες διαμαρτυρίας κατά του Νετανιάχου, και συμμετείχαν ενεργά σε μεταγενέστερες διαδηλώσεις, ζητώντας την ανατροπή του Νετανιάχου.
Το βράδυ το Σαββάτου, μια μεγάλη διαδήλωσε έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ. Η Δρ. Bressler βρέθηκε εκεί, φορώντας ένα μπλουζάκι με το λογότυπο της υψωμένης γροθιάς και τις λέξεις: «Πρέπει να αντισταθούμε».
Απευθυνόμενη στο πλήθος, διάβασε την ομιλία της από το τηλέφωνό της στο ένα χέρι ενώ στο άλλο κρατούσε μια μεγάλη ισραηλινή σημαία. Στη συνέχεια φώναξε: «De-mo-cra-tia! De-mo-cra-tia!», με το πλήθος να ανταποκρίνεται στο μήνυμά της.