Οι λοσιόν, οι κρέμες και οι οροί φροντίζουν το δέρμα από έξω προς τα μέσα, όπως φαίνεται όμως υπάρχει ένα φυσικό καλλυντικό που δρα βαθιά μέσα στα κύτταρα.
Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports του ομίλου Nature διαπιστώνει ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η γυμναστική με βάρη αλλάζουν τη δραστηριότητα γονιδίων στο δέρμα και περιορίζουν τη χαλάρωση.
Η άσκηση με βάρη όμως βρέθηκε να υπερτερεί, καθώς προσέφερε οφέλη που δεν παρατηρήθηκαν με την άσκηση αντοχής.
Το δέρμα των εθελοντών έγινε «πιο νεανικό σε κυτταρικό επίπεδο», δήλωσε στην Washington Post o Σατόσι Φουτζίτα του Πανεπιστημίου Ριτσουμέικαν στο Κιότο, επικεφαλής της μελέτης.
Η ανάλυση είχε μικρό στατιστικό δείγμα, μόλις 56 μεσήλικες ομάδες, δεν περιλάμβανε ομάδα ελέγχου και οι δοκιμές διήρκεσαν μόνο τέσσερις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι τα συμπεράσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά.
Τα ευρήματα όμως βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2015, η οποία τεκμηρίωνε τα οφέλη της αερόβιας άσκησης σε μεγαλύτερο δείγμα.
Πριν και μετά
Η νέα μελέτη συγκρίνει την αερόβια άσκηση με τα βάρη. Πριν από την αρχή της δοκιμής οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της ελαστικότητας, του πάχους και της δομής του δέρματος. Έδωσαν επίσης αίμα για τη μέτρηση διαφόρων μοριακών δεικτών.
Καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν ασκούταν πριν ενταχθεί στο πείραμα. Οι μισές εθελόντριες κλήθηκαν να ασκούνται σε στατικό ποδήλατο για μισή ώρα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες ασκούνταν με βάρη για δύο μισάωρα την εβδομάδα.
Έπειτα από 16 εξετάσεις, οι αρχικές εξετάσεις επαναλήφθηκαν.
Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτίωση της ελαστικότητας, ενώ η εξωκυττάρια μήτρα του δέρματος, η βιολογική «σκαλωσιά» που σταθεροποιεί τα κύτταρα, είχε αυξηθεί σε πάχος. Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση της έκφρασης γονιδίων που συνδέονται με την παραγωγή κολλαγόνου, της σημαντικότερης δομικής πρωτεΐνης του δέρματος.
Ωστόσο η ομάδα που ασκήθηκε με βάρη αποκόμισε μεγαλύτερα οφέλη, καθώς οι εθελόντριες παρουσίασαν μείωση του πάχους της εξωτερικής κεράτινης στοιβάδας και αύξηση του πάχους της δερμίδας, ενός βαθύτερου στρώματος του δέρματος.
Οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τις μεταβολές στην εμφάνιση του δέρματος, ωστόσο οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν «μπορεί να μειώσουν τις ρυτίδες, να βελτιώσουν την εμφάνιση και να βοηθήσουν τον κόσμο να μοιάζει νεότερος» είπε ο Φουτζίτα.
Για την επιβεβαίωση των ευρημάτων απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, αναγνώρισε ο ερευνητής, θεωρεί όμως ότι η μελέτη θα προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για όσους ακόμα κάθονται στον καναπέ.