Το αχρησιμοποίητο απόθεμα σκευασμάτων κατά της Covid-19 θα χρησιμοποιήσει η Κύπρος για να φρενάρει μεγάλη επιδημία στις γάτες που οφείλονται σε διαφορετικό κοροναϊό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με κτηνιατρικές οργανώσεις του νησιού, έως και 10.000 οικόσιτες και αδέσποτες γάτες έχουν πεθάνει από λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών, ασθένεια που οφείλεται στον κοροναϊό FECV, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Με πρόταση του υπουργείου Γεωργίας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε «να διατεθούν αποθέματα σκευασμάτων τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία περιστατικών κοροναϊού στον άνθρωπο και δεν χρησιμοποιούνται πλέον» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γάτων θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα αντιικά χάπια από τα κατά τόπους κτηνιατρικά γραφεία με συνταγή ιδιωτών κτηνιάτρων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
O ιός FECV προσβάλλει κυρίως το έντερο των αιλουροειδών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα.
Όταν όμως η λοίμωξη γίνει συστημική, η νόσος προκαλεί θανατηφόρο περιτονίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της μεμβράνης που περικλείει τα όργανα της κοιλιάς.
Ειδική θεραπεία ή εμβόλιο δεν υπάρχει.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο γάτες εκτιμάται ότι ζουν σήμερα στην Κύπρο.
Ο μύθος θέλει την Αγία Ελένη να μετέφερε τις πρώτες γάτες στο νησί πριν από 1.700 χρόνια για να μειωθεί ο πληθυσμός των φιδιών.
Η παρουσία των αιλουροειδών χρονολογείται στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα: στο χωριό του Σιλουρόκαμπου είχε έρθει στο φως νεολιθικός τάφος 9.500 ετών που περιείχε τα οστά ενός ανθρώπου και μιας γάτας που θάφτηκαν μαζί.
Πρόκειται πιθανότατα για τις αρχαιότερες ενδείξεις εξημέρωσης της γάτας.