Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας Μαροκινός επειδή επέκρινε τον βασιλιά της χώρας, μέσω αναρτήσεών του στο Facebook. Ο χρήστης σχολίασε την εξομάλυνση των σχέσεων του Μαρόκο με το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, o Said Boukioud, 48 ετών, φυλακίστηκε τη Δευτέρα για αναρτήσεις που κατήγγειλαν την εξομάλυνση «με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κριτική κατά του βασιλιά», δήλωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος El Hassan Essouni, προσθέτοντας ότι άσκησε έφεση.
Τι προβλέπει το σύνταγμα της χώρας
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, οι εξωτερικές υποθέσεις αποτελούν προνόμιο του μονάρχη, του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’. Το Μαρόκο και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Καζαμπλάνκα «είναι σκληρή και ακατανόητη», δήλωσε ο δικηγόρος. Πρόσθεσε ότι παρά την εκπεφρασμένη απόρριψη των δεσμών του πελάτη του με το Ισραήλ, δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τον βασιλιά με τον τρόπο αυτό.
Με βάση ποιο νόμο καταδικάστηκε
Οι αναρτήσεις στο Facebook χρονολογούνται από τα τέλη του 2020, όταν ο Μπουκιούντ ζούσε και εργαζόταν στο Κατάρ. Διέγραψε τις αναρτήσεις και έκλεισε τον λογαριασμό του όταν έμαθε ότι διώκεται ποινικά στο Μαρόκο, δήλωσε ο δικηγόρος.
Ο Boukioud καταδικάστηκε βάσει του άρθρου 267-5 του ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως δύο χρόνια για όποιον υπονομεύει τη μοναρχία. Ωστόσο, η ποινή αυτή μπορεί να αυξηθεί σε πέντε έτη εάν το αδίκημα διαπράττεται δημοσίως, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης και η διατύπωσή του «δεν διευκρινίζει ακριβώς τι μπορεί να συνιστά επίθεση» κατά της μοναρχίας.
Τι λένε οι επικριτές της συνεργασίας Μαρόκο – Ισραήλ
Μετά την εξομάλυνση των δεσμών, το Μαρόκο και το Ισραήλ έχουν ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, το εμπόριο και ο τουρισμός. Όμως η συνεργασία αυτή δεν υποστηρίζεται από όλους τους Μαροκινούς.
Η συνεργασία των δύο χωρών δεν υποστηρίζεται, ιδίως μετά την άνοδο στην εξουσία, τον περασμένο Δεκέμβριο, του ακροδεξιού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πολλοί Μαροκινοί έχουν επίσης έντονες φιλοπαλαιστινιακές απόψεις.