Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, –που βασίζεται σε ουκρανικές πηγές- ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν στην Ουκρανία λόγω τραυματισμού στον πόλεμο ίσως να ξεπερνάει τις 50.000 από την αρχή της σύρραξης.
Η αύξηση των τραυματισμών που απαιτούν ακρωτηριασμό αντανακλά «πώς η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο, με βαριά χρήση ναρκών και πυροβολικού, πυραύλων και επιθέσεων drone που στοχεύουν στρατιώτες και πολίτες», επισημαίνει η εφημερίδα.
Η χρήση βαρέος πυροβολικού από τη Ρωσία και η «ανάπτυξη ναρκών πολλαπλών στρωμάτων στη γραμμή του μετώπου 600 μιλίων στην ανατολική και νότια Ουκρανία» έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των σοβαρών τραυματισμών, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Επικαλούμενη στοιχεία της ουκρανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Houp Foundation, η Wall Street Journal ανέφερε ότι περίπου 200.000 Ουκρανοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Συνήθως περίπου το 10% των σοβαρών τραυματισμών περιλαμβάνει ακρωτηριασμό. Μεταξύ 20.000 και 50.000 Ουκρανοί έχουν χάσει ένα ή δύο μέλη τους τελευταίους 17 μήνες.
Αυτά τα δεδομένα προήλθαν από προηγουμένως αδημοσίευτες εκτιμήσεις από εταιρείες προσθετικών, γιατρούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί ακρωτηριασμοί δεν αναφέρονται παρά μήνες μετά την υποβολή της διαδικασίας από τον ασθενή.
Η εταιρεία που πουλάει τεχνητά μέλη
Στην περίθαλψη των τραυματισμένων στην Ουκρανία βοηθά και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσθετικών μελών στον κόσμο, η γερμανική εταιρεία Ottobock. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήδη από το 1919 αναλάμβανε να δημιουργεί τεχνητά μέλη για τους βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια σύρραξη που άφησε ενδεικτικά 41.000 Βρετανούς και 67.000 Γερμανούς ακρωτηριασμένους.
«Ο παππούς μου ίδρυσε την εταιρεία μας το 1919 για να βοηθήσει…Γερμανούς στρατιώτες που επέστρεφαν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού, οι οποίοι έχασαν τα χέρια, τα πόδια ή την όρασή τους—αυτό ακριβώς βλέπουμε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Hans Georg Näder, πρόεδρος της γερμανικής προσθετικής.
Η Ottobock, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσθετικού εξοπλισμού στον κόσμο ανά μερίδιο αγοράς, παρέδωσε σχεδόν διπλάσιες προθέσεις ποδιών το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από ό,τι όλο το 2021, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Jakobi, αποδίδοντας αυτό στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ακρωτηρισμοί όπως… οδοντιατρεία
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε μερικές χιλιάδες ακρωτηριασμούς ετησίως, αλλά τώρα τα νοσοκομεία και οι γιατροί έχουν κατακλυστεί, με λίγο εξειδικευμένο προσωπικό.
«Υπάρχει πραγματικά έλλειψη προσθετών, γιατί υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που χρειάζονται προσθετική θεραπεία έρχονται καθημερινά», δήλωσε στο Reuters.ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.
Ο δ.ρ Kostyantyn Mylytsya, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αισθητική χειρουργική πριν από τον πόλεμο, διευθύνει μια κλινική που θεραπεύει και αποκαθιστά ακρωτηριασμένους. Κλινικές σαν τη δική του χρειάζονται «σε κάθε πόλη σε όλη την Ουκρανία, πρέπει να είναι τόσο κοινές όσο και οι οδοντίατροι», είπε στην αμερικανική εφημερίδα.
Επιπλέον, από την έναρξη του πολέμου, τη Ottobock παρέχει εκπαίδευση στους Ουκρανούς μαθαίνοντάς τους πώς να κατασκευάζουν διαφορετικούς τύπους προσθετικών και να αποκαθιστούν άτομα με ακρωτηριασμό.
«Είμαστε εδώ για να αποκτήσουμε εμπειρία που θα χρειαστούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στο μέλλον», δήλωσε ο Hryhorii Hrymorenko, ένας συμμετέχων στην εκπαίδευση από την ουκρανική πόλη Πολτάβα.
Η Superhumans, μια ΜΚΟ που έχει δημιουργήσει ένα κέντρο αποκατάστασης προσθετικών στην Ουκρανία, εκπαιδεύει ντόπιους στη Γερμανία. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για τεχνητά μέλη και πρέπει να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τεχνικούς ταυτόχρονα», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του ουκρανικού τμήματος της εταιρείας Ανατόλι Τίρικ.
Κάνοντας τα πρώτα βήματα με προσθετικό μέλος
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό λαμβάνει 20.000 δολάρια για να αποκτήσει προσθετικά μέλη, πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν χωρίς βοήθεια από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η λίστα αναμονής την ίδια στιγμή μεγαλώνει όλο και περισσότερο σε πολλές περιοχές.
Ο Ντένις Κριβένκο ήταν μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών που υποχώρησαν από την πόλη Μπαχμούτ τον Οκτώβριο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, όπως ανέφερε το Reuters. Ο 24χρονος ξύπνησε στο νοσοκομείο με ένα χέρι και ένα πόδι: Ναι μεν ήταν χαρούμενος που ήταν ζωντανός αλλά αβέβαιος αν θα περπατούσε ξανά.
Μήνες αργότερα στη γερμανική πόλη Duderstadt, ο Kryvenko έκανε ξανά τα πρώτα του βήματα, με ένα τεχνητό πόδι που κατασκεύασε η Ottobock. «Είναι δύσκολο να μάθεις να περπατάς από το μηδέν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατάς», είπε ο Κριβένκο, του οποίου ο πρώτος στόχος είναι να περπατήσει χωρίς την υποστήριξη μπαστουνιών.