Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συζήτησε την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο τουρκικό υπουργείο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Συζήτησαν τα πιθανά βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να καταστεί και πάλι ενεργή η πρωτοβουλία Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Οι ΗΠΑ βλέπουν ενδείξεις πως η Ρωσία θα διαπραγματευτεί
Τρεις μέρες νωρίτερα, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε εκφράσει την αισιοδοξία της για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες, προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, που επέτρεπε από το καλοκαίρι του 2022 την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις πως [σ.σ. η Ρωσία] μπορεί να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συνομιλίες», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ΗΠΑ ανέλαβαν την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα περιμένουμε λοιπόν για να δούμε αν θα γίνει πράγματι αυτό».
Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό ακόμη».
Προσέθεσε, όμως, χαρακτηριστικά πως «υποπτεύεται» ότι οι Ρώσοι ξέρουν ότι αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, «αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».
Σημειώνεται ότι σε ένα χρόνο εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.