Κοντά στην ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ανθρώπινου είδους φαίνεται πως είναι οι επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν τα απολιθώματα ενός παιδιού που, βάσει των υπολογισμών των επιστημόνων, ζούσε περίπου πριν από 300 χιλιάδες χρόνια στην περιοχή Hualongdong στην Κίνα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Evolution, αναφέρει ότι τα απολιθώματα που ερεύνησαν οι επιστήμονες ήταν οστά γνάθου, κρανίου και ποδιού, ενώ αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση είναι ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του που ανέλυσαν, δεν ταιριάζουν με τα γενεαλογικά δεδομένα, τόσο των Νεάτερνταλ, όσο των Ντενίσοβαν, αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό θεωρούν ότι βρήκαν ένα αγνωστο κρίκο στο γενεαλογικό δέντρο της ανθρώπινης εξέλιξης.
Το κρανίο αποκαλύπτει ένα άγνωστο ανθρώπινο είδος
Σύμφωνα με τη Daily Mail, το χαρακτηριστικό που βρέθηκε στο κρανίο και έκανε τους επιστήμονες να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ήταν ότι «δεν διέθετε πραγματικό πηγούνι». Με βάση αυτό το χαρακτηριστικό, οι ερευνητές λένε ότι μοιάζει περισσότερο με τους Ντενίσοβαν,- εξαφανισμένο είδος αρχαίου ανθρώπου στην Ασία που διαχωρίστηκε από τους Νεάτερνταλ πριν από 400.000 χρόνια.
Τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και το σαγόνι -που πιθανότατα ανήκε σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών- όλα φαίνεται να «αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά», σύμφωνα με τους ειδικούς της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS). Αλλά από την άλλη πλευρά, το υπόλοιπο πρόσωπο του παιδιού είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με τους σύγχρονους ανθρώπους.
Η νέα γενεαλογική γραμμή του ανθρώπινου είδους
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ομάδα των ερευνητών είχε αποκαλύψει μία νέα γενεαλογική γραμμή του ανθρώπινου είδους – ένα υβρίδιο μεταξύ του κλάδου που μας έδωσε τους σύγχρονους ανθρώπους και εκείνου που οδήγησε τους Ντενίσοβαν στην περιοχή.
Αυτό θα σήμαινε ότι υπήρχε η γενεαλογική γραμμή Homo erectus που οδήγησε στον σημερινό Homo sapiens, η γενεαλογική γραμμή Denisovan και αυτός ο τρίτος κρίκος στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπινου είδους στην Ασία που ήταν από πλευρά γενεάς κοντά σε εμάς. Το εύρημα είναι επίσης σημαντικό, επειδή με βάσει προηγούμενες μελέτες σε λείψανα Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία βρέθηκαν ενδείξεις για μια τέταρτη γενεαλογική γραμμή ανθρωποειδών που ζούσαν στη Μέση και Ύστερη Πλειστόκαινο.
Ωστόσο, αυτή η ομάδα που λείπει δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί επίσημα στο αρχείο απολιθωμάτων. Στην Κίνα, ο Homo sapiens εμφανίστηκε μόλις πριν από περίπου 120.000 χρόνια. Αλλά αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα «σύγχρονα» χαρακτηριστικά μας υπήρχαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.
Τέλος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Homo sapiens και των Νεάντερταλ εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους.
Το χρονολόγιο της ανθρώπινης εξέλιξης
Ardipithecus ramidus (πριν από 4,4 εκατ. χρόνια): Απολιθώματα ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία τη δεκαετία του 1990. Το οστό της λεκάνης υποδηλώνει ικανότητα τόσο για αναρρίχηση στα δέντρα όσο και για περπάτημα.
Australopithecus afarensis (πριν από 3,9-2,9 εκατ. χρόνια): Ο διάσημος σκελετός της Λούσι. Απολιθώματα έχουν βρεθεί μόνο στην Ανατολική Αφρική. Αρκετά χαρακτηριστικά του υποδηλώνουν πως περπατούσε όρθιος, αλλά περνούσε αρκετό χρόνο πάνω στα δέντρα.
Homo habilis (πριν από 2,8-1,5 εκατ. χρόνια): Είχε ελαφρώς μεγαλύτερο κρανίο και μικρότερα δόντια από τους αυστραλοπιθήκους ή τα παλαιότερα είδη, διατηρεί όμως πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά, όπως τα μακριά χέρια.
Homo naledi (άγνωστης ηλικίας, μπορεί να έζησε έως και πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια): Εχει μικρά δόντια καθώς και πόδια που μοιάζουν με του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά πιο πρωτόγονα δάχτυλα και μικρό κρανίο.
Homo erectus (πριν από 1,9 εκατ. χρόνια – άγνωστο): Μορφολογικά χαρακτηριστικά σχεδόν ίδια με τα δικά μας. Είχε όμως μικρότερο εγκέφαλο και πιο πρωτόγονο πρόσωπο.
Homo neanderthalensis (πριν από 200.000-40.000 χρόνια): Οι Νεάντερταλ ζούσαν παράλληλα με τους σύγχρονους ανθρώπους, κατοικούσαν στη Δυτική Ευρασία πριν εγκαταλείψει το δικό μας είδος την Αφρική. Ηταν κοντύτεροι και πιο μυώδεις, αλλά είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο εγκέφαλο.
Homo sapiens (πριν από 200.000 χρόνια – σήμερα): Οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην Αφρική από ένα προγονικό είδος ονόματι Homo heidelbergensis. Mια μικρή ομάδα Homo sapiens εγκατέλειψε την Αφρική πριν από 60.000 χρόνια και εποίκισε τον υπόλοιπο κόσμο.