Το στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε με πραξικόπημα στον Νίγηρα σχημάτισε νέα κυβέρνηση, με εκτελεστικό διάταγμα του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντουραμάν Τσιανί, που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση τη νύχτα.
Η κυβέρνηση έχει 21 μέλη και ονομάστηκε την ημέρα που διεξάγεται η κρίσιμη σύνοδος των κρατών της δυτικής Αφρικής στη Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της γειτονικής Νιγηρίας.
Αφρική, η ήπειρος των… πραξικοπημάτων
Επικεφαλής της είναι ο πρωθυπουργός Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, που θα έχει 20 υπουργούς, εκ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών είναι στρατηγοί του Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 26η Ιουλίου).
Κρίσιμη σύνοδος των κρατών της δυτικής Αφρικής μετά την αποτυχία του τελεσιγράφου στους πραξικοπηματίες
Οι ηγέτες των κρατών της δυτικής Αφρικής που εναντιώνονται στο στρατιωτικό πραξικόπημα θα συμμετάσχουν σήμερα στην Αμπούτζα σε κρίσιμη σύνοδο κορυφής μετά την αποτυχία του τελεσιγράφου που έδωσαν στους στρατιωτικούς οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία την 26η Ιουλίου.
Αναμένεται να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις», τόνισε προχθές Τρίτη η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), που διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματική οδό για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης βίας.
Η CEDEAO, με τη φωνή της Νιγηρίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της, εκφράστηκε προχθές για πρώτη φορά αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο επτά ημερών το οποίο είχε δώσει στους στρατιωτικούς για να επαναφέρουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ στα καθήκοντά του. Όμως οι στρατιωτικοί στη Νιαμέ μοιάζουν ως τώρα ασυγκίνητοι παρά τις προσπάθειες του περιφερειακού οργανισμού να γίνει διαπραγμάτευση.
Αυτό εγείρει την ολοένα εντονότερη ανησυχία πως στη σημερινή σύνοδος θα προκριθεί η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης, που προκαλεί φόβο και επικρίσεις στην περιοχή. Προχθές Τρίτη τριμερής αντιπροσωπεία της CEDEAO, της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ προσπάθησε να πάει στην πρωτεύουσα του Νίγηρα — μάταια. Οι πραξικοπηματίες της έφραξε τον δρόμο, επικαλούμενη λόγους «ασφαλείας».
«Ανησυχία» για τον πρόεδρο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες Τετάρτη πως «ανησυχεί» για τις συνθήκες κράτησης του προέδρου Μπαζούμ και αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο κ. Γκουτέρες επέκρινε τις «αξιοθρήνητες συνθήκες στις οποίες ζουν ο πρόεδρος Μπαζούμ και η οικογένειά του, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο κ. Μπαζούμ έχει τεθεί σε πλήρη απομόνωση από τους στρατιωτικούς που τον ανέτρεψαν και δεν έχει να φάει παρά μόνο ωμά ζυμαρικά και ωμό ρύζι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέφερε σε σειρά SMS που έστειλε σε φίλο του πως δεν είχε «καμιά ανθρώπινη επαφή από την Παρασκευή» και κανένας δεν του πάει ούτε τροφή, ούτε τα φάρμακά του.
Ο κ. Γκουτέρες «επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του και καλεί για ακόμη μια φορά να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους και να αποκατασταθεί στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους».
Μεταβατική κυβέρνηση;
Η ακύρωση της επίσκεψης της τριμερούς αντιπροσωπείας αποτελούσε περαιτέρω ένδειξη της αδιαλλαξίας της χούντας, μετά τον διορισμό του Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, εξέλιξη που ίσως αποτελούσε το πρώτο βήμα προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Μόνη αχτίδα φωτός την παραμονή της συνόδου, η συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης ανάμεσα στον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί, και τον πρώην εμίρη της πολιτείας Κάνο της Νιγηρίας, τον Σανούσι Λαμίντο Σανούσι, που ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου της Νιγηρίας, του Μπόλα Τινούμπου.
«Ήρθαμε με την ελπίδα πως η άφιξή μας θα ανοίξει τον δρόμο για αληθινές συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες του Νίγηρα και αυτούς της Νιγηρίας», δήλωσε ο πρώην εμίρης, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν είναι «απεσταλμένος της κυβέρνησης» του κ. Τινούμπου.
Στο περιθώριο των διπλωματικών προσπαθειών, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της CEDEAO συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Αμπούτζα, όπου συζήτησαν το περίγραμμα της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ