Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα Χανιά που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 45χρονου από την Ισπανία που εκείνη την ώρα διέσχιζε μαζί με άλλους το φαράγγι της Σαμαριάς. Βράχοι που αποκολλήθηκαν από τον σεισμό έπεσαν πάνω του με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακρωτηριασμός του ποδιού του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, η κατάστασή της υγείας του θεωρείται σοβαρή.
Φωτιά στη Χαβάη: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά
Ο σεισμός αποδείχθηκε επικίνδυνος για τις ορεινές περιοχές λόγω κατολισθήσεων, με τους ειδικούς να λαμβάνουν απόφαση για κλείσιμο του φαραγγιού, ενώ παρακολουθούν το φαινόμενο.
Πάντως ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος να δώσει η περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ, ανέφερε:
«Το έξι Ρίχτερ είναι το μέγεθος που προκύπτει με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δεν περιμένουμε δηλαδή 6 βαθμούς. Εννοείται υπάρχει μικρή πιθανότητα με βάση τα ιστορικά δεδομένα αλλά δεν είναι δεδομένο».
«Δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε δίχτυα ούτε άλλα τεχνικά έργα στο φαράγγι»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης των κατολισθήσεων.
«Είναι τελείως δύο διαφορετικές περιπτώσεις το ναυάγιο της Ζακύνθου με το φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο των ανθρώπων οι οποίοι επισκέπτονται τις δύο περιοχές. Συγκεκριμένα για το φαράγγι της Σαμαριάς σε συνεργασία με τον υπουργό, τον κ. Κικίλια, και τον γενικό γραμματέα τον κ. Παπαγεωργίου αποφασίσαμε να κλείσει προληπτικά. Για τις κατολισθήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς το φαράγγι της Σαμαριάς ένας προστατευόμενος φυσικός χώρος και όπως και όλα τα φαράγγια της προήλθαν από την έντονη σεισμικότητα. Δηλαδή είναι ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει οι ανθρώπινες παρεμβάσεις να είναι σχεδόν μηδενικές, δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε δίχτυα ούτε άλλα τεχνικά έργα».
Ο κ. Λέκκας είπε πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν να διασχίσουν το φαράγγι αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Όπως είπε στον χώρο έχουν τοποθετηθεί πινακίδες κάτω από επικίνδυνα σημεία ώστε να μην παραμένουν σε αυτά τα σημεία για μακρύ χρονικό διάστημα.
«Δεν μπορούμε να βάλουμε περιορισμούς. Θα βάλουμε μόνο σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης. Και βέβαια το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό και όταν θεωρήσουμε ότι είναι ασφαλές θα ανοίξει. Ίσως ανοίξει αύριο ή μεθαύριο, εξαρτάται από την εξέλιξη των φαινομένων», πρόσθεσε.