Για την αποτελεσματικότητα των εκκενώσεων σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης αναφέρθηκε με άρθρο του στη Wall Street o καθηγητής Κώστας Συνολάκης συγκρίνοντας τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι και στη Ρόδο, δυο νησιά που έχουν περίπου το ίδιο μήκος και πλάτος.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, εξήγησε ότι μαζί με μια ομάδα Αμερικανών, Ιαπώνων και Ελλήνων επιστημόνων στην εκτέλεση μοντέλων προσομοίωσης πυρκαγιάς και εκκένωσης . Το συμπέρασμα ήταν ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν σε περίπτωση που υπήρχε προειδοποίηση. Γι αυτό και αναπτύχθηκε η ανανεωμένη υπηρεσία 112, η οποία έσωσε εκατοντάδες ζωές.
«Στη Ρόδο υπήρξε μόνο ένας νεκρός, ένας εθελοντής πυροσβέστης. Υπήρξαν εντολές εκκένωσης από την ελληνική υπηρεσία επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης, γνωστή ως 112. Εκτός από έναν ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης όπως το 911, η υπηρεσία 112 περιλαμβάνει ένα εθνικό ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιου συναγερμού και προειδοποίησης, το οποίο παρέχει πληροφορίες έκτακτης ανάγκης στο κοινό μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων. Η υπηρεσία δεν απαιτεί εφαρμογή ή συνδρομή- τα μηνύματα αποστέλλονται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο, στα ελληνικά και στα αγγλικά.» γράφει χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα στο Μάουι δεν υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις. «Ορισμένοι επιζώντες ανέφεραν ότι δεν έλαβαν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα πριν τους φτάσει η φωτιά, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι τα μηνύματα εμφανίστηκαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούσαν να βρουν οδηγίες. Σε μια πολιτεία που έθεσε σε λειτουργία τις σειρήνες και τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για τσουνάμι πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και όπου οι σειρήνες δοκιμάζονται κάθε μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν σειρήνες στη συμπλοκή που ακολούθησε τη φωτιά και τις διακοπές ρεύματος και επικοινωνίας.» τονίζει ο καθηγητής.
«Η πρόληψη ή ο μετριασμός τέτοιων καταστροφών θα απαιτήσει προηγμένη τεχνολογία για την ανίχνευση πυρκαγιών (ορισμένες ήδη δοκιμάζονται στην Καλιφόρνια), βελτιωμένα συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης με γρήγορες προβλέψεις για την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, καλύτερες πρώτες αντιδράσεις, διαχείριση των δασών που προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και ανάλυση των διδαγμάτων από άλλες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο» καταλήγει ο κ. Συνολάκης.
Πηγή: ΟΤ