Δήλωση – «βόμβα» του Στίαν Γένσε, στενού συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου.
Όπως ανέφερε ο προαναφερθείς, «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Ο Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, προέβη στην παραπάνω δήλωση ενώ μιλούσε σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης σε συζήτηση πάνελ νωρίτερα σήμερα.
Να σημειωθεί ότι ο Στόλτενμπεργκ αποφεύγει εδώ και καιρό τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Η θέση του σταθερά είναι ότι εναπόκειται στην Ουκρανία -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο Γένσεν από την πλευρά του ενώ επανέλαβε αυτή τη γραμμή, άφησε νύξεις ότι η Ουκρανία μπορεί πράγματι να έχει μια οδό στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει σημαντική κίνηση στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.
Όλα… υπό διαπραγμάτευση
‘Oταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο ίδιος φέρεται να απάντησε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.
Νωρίτερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας» – το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς.
Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014, ενώ το 2022 ανακήρυξε εδάφη της το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, απόφαση που έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Το Κίεβο έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες την αντεπίθεσή της, προσπαθώντας να ανακαταλάβει τα εδάφη αυτά, έχοντας πετύχει μερική απελευθέρωση της Χερσώνας.