Μετά από μερικές εβδομάδες προβολής της σε ορισμένους κινηματογράφους της, η Αλγερία ρίχνει τώρα «μαύρο» στην ταινία της Barbie.
Σύμφωνα με το Reuters, επίσημη πηγή είπε ότι η ταινία «προωθεί την ομοφυλοφιλία και άλλες δυτικές αποκλίσεις» και ότι «δεν συμμορφώνεται με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις της Αλγερίας».
Έτσι το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, που επιβλέπει το περιεχόμενο των ταινιών που προβάλλονται και έχει τη δικαιοδοσία παύσης τους, προέβη στην απαγόρευση του μεγαλύτερου blockbuster των τελευταίων χρόνων λόγω πρόκλησης «φθοράς της ηθικής».
Με πρωταγωνιστές τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως Barbie και Ken, η ταινία στέλνει την κούκλα της Mattel Inc (MAT.O) σε μια περιπέτεια στον πραγματικό κόσμο.
Η ταινία έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων παγκοσμίως από το ντεμπούτο της στις 21 Ιουλίου.
#Algeria banned ‘Barbie’ film after weeks of screening
According to the authorities, the film supports «homosexuality and other Western values» that do not correspond to the religious and cultural views of Algeria, according to Reuters.
The film was also banned in Lebanon and… pic.twitter.com/M6xS1PndoV
— NEXTA (@nexta_tv) August 15, 2023
Σημειώνεται πως και ο Λίβανος και το Κουβέιτ έχουν επίσης απαγορεύσει την ταινία για να προστατεύσουν τη «δημόσια ηθική».
Ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου Μοχάμεντ Μορτάντα (Mohammad Mortada) υποστηρίζεται από την ισχυρή σιιτική στρατιωτική ομάδα Χεζμπολάχ, ο επικεφαλής της οποίας, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα (Sayyed Hassan Nasrallah) έχει εντείνει τη ρητορική του κατά της LGBTQI+ κοινότητας, αναφερόμενος σε πρόσφατη ομιλία του σε ισλαμικά κείμενα που ζητούν την τιμωρία των παραβατών με θάνατο.
O Μορτάντα ανέφερε ότι η ταινία διαπιστώθηκε ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλική μεταμόρφωση» και είναι «αντίθετη με τις αξίες της πίστης και της ηθικής» μειώνοντας τη σημασία της οικογενειακής μονάδας.
Την ίδια ημέρα το Κουβέιτ ακολούθησε τα βήματα του Λιβάνου, λέγοντας ότι απαγόρευσε την ταινία «Barbie» και την υπερφυσική ταινία τρόμου «Talk to Me» για να προστατεύσει τη «δημόσια ηθική και τις κοινωνικές παραδόσεις».