Με το κλείσιμο των δύο εκκρεμοτήτων στους υποψήφιους περιφερειάρχες, μια στη Στερεά Ελλάδα και μια στα Ιόνια Νησιά, ολοκληρώνεται η διαδικασία των χρισμάτων για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο περιφερειών – το χρονικό όριο του Δεκαπενταύγουστου ξεπεράστηκε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει πως οι μηχανές τόσο για την ανακήρυξη των χρισμάτων όσο και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων «τρέχουν» πια όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως το τέλος του μήνα.
Και οι δύο αποτελούν δύσκολες περιφέρειες για το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για τη Στερεά, ωστόσο, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει (εκτός απροόπτου) προς το πρόσωπο του Λουκά Αποστολίδη.
Από εκεί και πέρα, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο επικεντρώνουν τον πυρήνα της κριτικής τους προς την κυβέρνηση στο αφήγημα του επιτελικού κράτους -με το σκεπτικό πως πολλές από τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μπορεί να μην είχαν καν προκύψει αν οι ίδιοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Το βασικό επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια, δεν παρέλαβε πριν από περίπου δύο μήνες τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αντιθέτως, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, με μεγάλες πλειοψηφίες -ωστόσο δεν έχει καταφέρει να διορθώσει βασικές παθογένειες, όπως αυτές που οδήγησαν στα Τέμπη και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. «Αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία χθες. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, άρα και δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος» ή ακόμη και ανοχής.
Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα», εξήγησε πρόσφατα (RealNews) ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η τελευταία δήλωση Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της δολοφονίας Κατσουρή: «Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης», επεσήμανε στο «Βήμα της Κυριακής», σχολιάζοντας επί της ουσίας το υπερκομματικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το άνοιγμά του προς το κέντρο -και τα δύο έγιναν πολύ σαφή κατά την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή.
Μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε μια παράλληλη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, όμως παράλληλα θέλει να διεκδικήσει τον ρόλο της βασικής εναλλακτικής απέναντι στην ΝΔ. Η κριτική στο επιτελικό κράτος και στην αναποτελεσματικότητα σηκώνει εκ νέου και τα σχετικά τείχη ανάμεσα στα δύο κόμματα -τα οποία θεωρούνται απαραίτητα αν το κόμμα θέλει να ξαναπάρει τη θέση του ενός βασικού πόλου στον δικομματισμό.