Η χθεσινή μεγαλειώδης πρόκριση του Παναθηναϊκού με ήρωα τον τερματοφυλακα του Αλμπέρτο Μπρινιόλι (που πρώτα κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι της πρόκρισης στον αγώνα και μετά της την έδωσε σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι) αποτελεί σημείο αναφοράς στην πλούσια ιστορία του συλλόγου.
Και αυτό διότι μετά την πρόκριση που είναι το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία «έπαιξε» μια πρόκριση στα πέναλτι.
Ενώ στην ουσία ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων που είχε συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία (των πέναλτι) πολύ πολύ παλαιότερα τελικά χρειάστηκαν να περάσουν 51 χρόνια (και ενώ στο μεταξύ η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, η Λάρισα, και ο Ολυμπιακός είχαν συμμετάσχει σε διαδικασία πέναλτι σε ευρωπαϊκά τους παιχνίδια) για να καταγραφεί η πρώτη φορά, χθες το βράδυ στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας!
Και αυτό διότι σε μια από τις πιο σπάνιες ιστορίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που σημειώθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 27 Σεπτεμβρίου του 1972 ειχε συμβεί το… απίθανο.
Τότε σε αγώνα Παναθηναϊκού – ΤΣΣΚΑ Σόφιας για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών (επαναληπτικός) ο Ρώσος διαιτητής Βαλεντίν Λιπάτοφ, τα έκανε… μαντάρα στην καταμέτρηση των πέναλτι στον αγώνα Παναθηναϊκού – ΤΣΣΚΑ Σόφιας και το παιχνίδι τελικά επαναλήφθηκε και ποτέ δεν μέτρησαν τα πέναλτι!
Στο πρώτο παιχνίδι στη Σόφια ο Παναθηναϊκος είχε ηττηθεί με 2-1 και στον επαναληπτικό της Λεωφόρου αν και προηγήθηκε με 2-0, τελικά νίκησε με 2-1 και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε τίποτα και η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι.
Ο Μίμης Δομάζος εκτέλεσε πρώτος, ξεγέλασε τον Φιλίποφ, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Κόλεφ έκανε το 1-0, ο Γκρομόχο ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό (1-1) και ο Νικοντίμοφ έκανε το 2-1 για την ΤΣΣΚΑ.
Ο Βερόν ισοφάρισε εκ νέου (δοκάρι και μέσα) σε 2-2, αλλά ο Μαρασλίεφ απάντησε άμεσα και έκανε το 3-2 με τις δύο ομάδες να έχουν εκτελέσει από τρία πέναλτι.
Ο Ιράλα εκτέλεσε το 4ο πέναλτι του Παναθηναϊκού αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ με το 3-2 των Βούλγαρων να παραμένει και να είναι έτοιμοι να προκριθούν εάν ευστοχούσαν στο δικό τους 4ο πέναλτι που δεν εκτελέστηκε ποτέ!
Ο Ρώσος ρέφερι Λιπάτοφ βλέποντας τους Βούλγαρους να πανηγυρίζουν στο άουτ του Ιράλα έληξε τη διαδικασία έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια σημειώνοντας στο φύλλο αγώνα ότι η ΤΣΣΚΑ Σόφιας πήρε την πρόκριση με 3-2 και ενώ οι ομάδες εκτέλεσαν από τέσσερα πέναλτι, ενώ οι Βούλγαροι είχαν εκτελέσει τρία!
Αλλά ακόμα και τέσσερα να ήταν με ένα γκολ διαφορά θα μπορούσε να ανατραπεί η κατάσταση κάτι που ο Ρώσος, αγνόησε προφανώς επειδή μπερδέυτηκε.
Ο Παναθηναϊκός έκανε (με τηλεγράφημα την εποχή εκείνη) ένσταση την επόμενη μέρα και ενώ οι Βούλγαροι δεν είχαν φύγει ακόμα από την Αθήνα με την υπόθεση να πηγαίνει στην UEFA. Την ελληνική ομάδα στήριξε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες, ενώ η UEFA κάλεσε και το διαιτητικό τρίο για να καταθέσει και μάλιστα ξεχωριστά ο καθένας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλγαρική ομάδα παρέμεινε δύο μέρες στην Αθήνα μήπως και ο αγώνας επαναλαμβανόταν άμεσα και στη συνέχεια ζήτησε από την UEFA να αποζημιωθεί οικονομικά για αυτή την έξτρα διαμονή όπως και έγινε.
Στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο της εποχής, το «Σενγκοντάρ» της Ζυρίχης έγινε η μαραθώνια συνεδρίαση της UEFA με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Παναθηναικού Μιχάλης Κίτσιος και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες, η εμπειρία και οι γνωριμίες του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Οι Ρώσοι διαιτητές επέμεναν ότι οι δύο ομάδες χτύπησαν από τέσσερα πέναλτι, ενώ ο Γιουγκοσλάβος παρατηρητής Πόποβιτς ισχυρίστηκε πως η ΤΣΣΚΑ δεν χτύπησε ποτέ πέναλτι, εκτός «εάν ήμουν τυφλός και δεν το είδα» όπως έγραψε χαρακτηριστικά και στην αναφορά του.
Μετά από μαραθώνια (σχεδόν 10ώρη) συνεδρίαση, ακροάσεων και μελέτης των δεδομένων, υποβλήθηκε στον Ρώσο διαιτητή Λιπάτοφ η ερώτηση κλειδί από τον Μαλτέζο Πονίτσι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA: «Στο 4ο πέναλτι που χτύπησαν οι Βούλγαροι προς ποια πλευρά κινήθηκε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού;»
Δεν μπόρεσε να απαντήσει και η UEFA πήρε άμεσα την απόφαση για επανάληψη του αγώνα.
Η ιστορική «Αθλητική Ηχώ» (από το αρχείο της οποίας αντλήσαμε τα στοιχεία) είχε καλύψει την υπόθεση με απεσταλμένους στην Ελβετία τον Γιώργο Λιβέρη αρχικά και τον Μανώλη Μαυρομμάτη στη συνέχεια.
Από τις εισπράξεις του Παναθηναϊκού από τον αγώνα που έληξε με 2-1, παρακρατήθηκαν 5.500 δολάρια που δόθηκαν στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας ως αποζημίωση για την έξτρα διαμονή.
Στο 3ο παιχνίδι (2ο στην Αθήνα) η ΤΣΣΚΑ προκρίθηκε με δεύτερη νίκη (2-0) αλλά την περίμενε ο μεγάλος Αγιαξ που την απεκλεισε δια περιπάτου (3-1 και 3-0) στο δρόμο προς την κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου κυπέλλου πρωταθλητριών (1-0 τη Γιουβέντους στον τελικό του Βελιγραδίου).