Στο «λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός», όπως χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρθηκε ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της πλατφόρμας “Greek List” μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει για το πρωτοφανές περιστατικό υφαρπαγής ιστορικών αντικειμένων ελληνικής προέλευσης.
«Αυτό που έρχεται από τη Βρετανική Επιτροπή και από εμένα είναι ότι λέμε ότι είναι πάρα πολύ ειρωνικό που είναι τώρα η σειρά του Βρετανικού Μουσείου να αρχίσει να βιώνει πώς αισθάνεται κάποιος που του έχουν κλέψει πολύτιμα αντικείμενα από τη συλλογή του» ανέφερε ο κ. Γαλιάσος.
Μιλώντας για την κλοπή που έγινε από τον υπάλληλο του Μουσείο τόνισε με αφορμή αυτό το γεγονός πρέπει να αρχίσει ξανά η επικοινωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου
«Πάνω από 100.000 αντικείμενα βρίσκονται στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια από αυτά που εκλάπησαν είναι ελληνικά ή όχι. Είναι η πρώτη φορά και με τα μέλη της βρετανικής επιτροπής που υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου. Τους βλέπω πάρα πολύ αισιόδοξους» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Ως μέλος της Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) ο κ. Γαλιάσος αναφέρθηκε και στο ποσό των 35.00 λιρών που συγκεντρώθηκε για να «εξοφληθούν» τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Το κάναμε αυτό συμβολικά. Πήγαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού Ψηφιακό Πολιτισμού να δώσουμε τα χρήματα. Δεν τα δέχτηκαν τα χρήματα και είπαν ότι όλο αυτό είναι θέμα του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχουν αντικρουόμενες πλευρές και πιστεύουμε ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερη στιγμή να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε μεταφέροντας το κλιμα που υπάρχει στα μέλη της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας eΒay ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα. Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου,