Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει η προκλητική επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο.
Μία μέρα πριν από την επίθεση, μάλιστα, είχε προηγηθεί γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα παραβίασης του status quo στην δικοινοτική περιοχή Πύλα, που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και ελέγχεται από τον ΟΗΕ.
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης, «επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος».
Επιπλέον, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σε ανακοίνωσή της, προειδοποιούσε την τουρκοκυπριακή πλευρά για μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη νεκρή ζώνη, διαμηνύοντας ότι η παρεμπόδιση εντάσεων και η διατήρηση του status quo στην περιοχή της νεκρής ζώνης είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές της.
Παρ’ όλα αυτά, μία μέρα μετά, την Παρασκευή το πρωί, όταν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους, ενώ με μπουλντόζες προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.
«Σοβαρό έγκλημα»
«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο, που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Τα επεισόδια καταδίκασε άμεσα η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ», τόνισε.
Και σημείωσε πως «οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης».
«Η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας, και διαμηνύουν πως Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε πλήρη συντονισμό.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδίκασε τις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Και υπογραμμίζει ότι «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».
Τι επιδιώκει η Τουρκία
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία, με την κλιμάκωση των προκλήσεων στην Κύπρο, επιχειρεί να «ταΐσει» το εγχώριο ακροατήριό της, αλλά και να δημιουργήσει τετελεσμένα στα κατεχόμενα, με δύο στόχους:
Είτε την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε την αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων, με την προσδοκία ότι θα έχει την στήριξη φιλικών χωρών, όπως για παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν θα πετύχει τίποτα από τα δύο» τονίζουν από το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, και σημειώνουν ότι πρόκειται για μια άστοχη κίνηση της άλλης πλευράς, καθώς αρχίζει πλέον το ψευδοκράτος να παρενοχλεί τα Ηνωμένα Έθνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Αθήνα, πάντως, σκοπεύει να θέσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τόνους, πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, θα έχει την ευκαιρία να το θέσει και την Δευτέρα στο άτυπο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Καταδικάζουν ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία
Εξάλλου, όλα τα ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τις τουρκοκυπριακές επιθέσεις στην Πύλα κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το περιστατικό, το οποίο και καταδίκασαν απερίφραστα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη της μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από το βορρά στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα, καιώς και για τις αναφορές επιθέσεων των τουρκοκυπριακών δυνάμεων κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, «εγκληματική» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Και προειδοποίησε τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις «να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες, που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί».
«Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο, που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης», δήλωσε ο Μενέντεζ.
ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτα καταδικαστέες οι επιθέσεις
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, ομόφωνη ήταν η καταδίκη των τουρκοκυπριακών επιθέσεων εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το προκλητικό περιστατικό στην Πύλα καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «οι σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), που παρεμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης και γενικότερα η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην εν λόγω περιοχή, είναι απόλυτα καταδικαστέες».
Η Κουμουνδούρου σημείωσε, επίσης, ότι «το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής».
Και προσέθεσε πως τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, «με σκοπό την ενεργητική στήριξη της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά».
ΠΑΣΟΚ: Πάγια τουρκική πρακτική η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε ότι «η επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατοχής σε προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας, προκαλεί βαθιά ανησυχία».
Όπως τόνισε, «σχεδόν μισό αιώνα μετά την εισβολή του Αττίλα, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να αποτελεί την πάγια πρακτική των τουρκικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους».
«Πέρα από την ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης, απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση για την έμπρακτη καταδίκη των μονομερών αυτών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη λήψη μέτρων κατά όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εργαστούν «μεθοδικά και ανεπιφύλακτα, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής».