Ο Αύγουστος δεν ταιριάζει στη Ρωσία. Τα χειρότερα δυστυχήματα και οι πιο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις, από την βύθιση του πυρηνοκίνητου Κουρσκ το 2000 μέχρι τον βομβιστή καμικάζι που ανατίναξε μερικά χρόνια αργότερα στρατιωτικό νοσοκομείο στη Βόρεια Οσετία, έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Στη χώρα που γέννησε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, τον Λέων Τολστόι και σήμερα την Αλεξάντρα Μαρίνινα, δεν προκαλεί έκπληξη ότι γίνεται λόγος για την κατάρα του Αυγούστου.
Κι ενώ τα τελευταία χρόνια αυτό το κακό έμοιαζε να βρίσκεται σε ύφεση, φέτος ο Αύγουστος δεν σταματά τις άσχημες εκπλήξεις για τη Ρωσία, την ηγεσία της και τον λαό της.
Καταιγισμός επιθέσεων
Όπως γράφει σχετικό άρθρο του CNN, αυτόν τον μήνα οι Ρώσοι είναι αντιμέτωποι με μια απότομη αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων, που έχουν φέρει τον πόλεμο του Κρεμλίνου στα δικά τους εδάφη.
Η Μόσχα πληρώνει το τίμημα και οι απλοί Ρώσοι πολίτες παίρνουν μια γεύση από τη βία, που εξαπέλυσε η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική χώρα, γράφει το άρθρο της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου.
Στη Μαύρη Θάλασσα, οι ρωσικοί στρατιωτικοί και εμπορικοί στόλοι γίνονται πυκνά συχνά στόχοι επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, απειλώντας τις οδούς ανεφοδιασμού και εμπορίου της Ρωσίας.
Κάθε μέρα του Αυγούστου, επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ειδήσεις για επιθέσεις μικρής κλίμακας από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν κρατικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή εμπορικές και κατοικημένες περιοχές.
Σε αμηχανία οι Ρώσοι
Και μπορεί τα περισσότερα από αυτά να καταρρίπτονται από τα αμυντικά συστήματα της Ρωσίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αρκετά όμως καταφέρνουν να τα προσπεράσουν και να φοβίσουν τους Ρώσους πολίτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία που κοντοζυγώνει.
«Είμαστε σοκαρισμένοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ», αναφέρει μια Ρωσίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Δεν είμαστε πολιτικοί, συνεπώς δεν θέλουμε να σχολιάσουμε», συνεχίζει η ίδια.
Μια συμπατριώτισσα της, η οποία εμφανίστηκε στην τοπική τηλεόραση με καλυμμένο το πρόσωπο για να προστατεύσει την ταυτότητά της, συμπλήρωσε τα εξής: «Έχω δύο παιδιά και θέλω να σταματήσω να ντρέπομαι που γεννήθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».
Κάποιοι άλλοι Ρώσοι πολίτες κάνουν ένα βήμα παραπάνω και εκφράζουν πιο έντονα την αντίθεση τους σε αυτόν τον πόλεμο, που μετρά ήδη ενάμιση χρόνο χωρίς να είναι για την ώρα ορατή η λήξη του.
Διαφορετικές αναγνώσεις
Απόδειξη αυτού, σύμφωνα πάντα με το CNN είναι η κατακόρυφη αύξηση –φυσικά τον Αύγουστο- των εμπρηστικών επιθέσεων σε στρατιωτικούς χώρους στρατολόγησης σε ολόκληρη τη χώρα.
Μόνο σε διάστημα μιας εβδομάδας ξέσπασαν περισσότερες από 24 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα αυτών των βομβιστικών επιθέσεων, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η εξήγηση των αξιωματούχων του καθεστώτος για τα παραπάνω είναι ότι ευάλωτοι Ρώσοι πολίτες, όπως είναι οι συνταξιούχοι, εξαπατώνται για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις, που υποκινούνται από Ουκρανούς πράκτορες, οι οποίοι παρουσιάζονται ως αστυνομικοί ή τοκογλύφοι υποχρεώνοντας τους να αναλάβουν δράση.
Μια πηγή ωστόσο κοντά στα όσα συμβαίνουν μέσα στη Ρωσία, την οποία και επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, εξηγεί ότι δεν τίθεται θέμα εξαναγκασμού των προαναφερομένων, απλά το Κρεμλίνο διαδίδει αυτές τις φήμες για να κρύψει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας με τον πόλεμο.
Η επιστροφή της κατάρας
«Αν οι άνθρωποι δεν ήταν θυμωμένοι με τις αρχές, τότε δεν θα έκαναν τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στο CNN.
Προς υποστήριξη των παραπάνω αναφέρεται η μυστηριώδης έκρηξη σε εργοστάσιο της μικρής πόλης Σεργκιέβ Ποσάντ που σημειώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και είχε σαν αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, 8 να παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, 440 διαμερίσματα, 20 σπίτια και 184 αυτοκίνητα να καταστραφούν σχεδόν ολοσχερώς.
Είτε επρόκειτο για μια παράλειψη ασφαλείας, είτε για ένα καλά οργανωμένο και απολύτως επιτυχημένο χτύπημα , όπως διατείνονται οι Ουκρανοί, το σίγουρο είναι ότι η κατάρα του Αυγούστου έχει επιστρέψει με άγριες διαθέσεις στη Ρωσία.