Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε μια οποιαδήποτε «νέα επιδείνωση» της κατάστασης του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, θα έχει «σοβαρές συνέπειες», κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.
«Ο πρόεδρος Μπαζούμ, που εκλέχθηκε δημοκρατικά, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους του Νίγηρα. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώνονται. Οποιαδήποτε νέα επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ΕΕ ανέστειλε τη δημοσιονομική της βοήθεια προς τη χώρα του Σαχέλ, καθώς και τα προγράμματα συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας. Το Βερολίνο ζήτησε την Πέμπτη να υιοθετηθούν «κυρώσεις» στο επίπεδο της ΕΕ «κατά των πραξικοπηματιών».
Υποστήριξη στην CEDEAO/ ECOWAS
Ο Σαρλ Μισέλ εξάλλου «επανέλαβε την υποστήριξη και την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις αποφάσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO/ ECOWAS) καθώς και την αυστηρή καταδίκη του απαράδεκτου πραξικοπήματος στον Νίγηρα». «Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις αρχές που προέρχονται από τον πραξικόπημα», τόνισε.
Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των κρατών της CEDEAO συνεδριάζουν σήμερα στην Άκρα της Γκάνας για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση στον Νίγηρα, παρότι ο οργανισμός δείχνει ακόμη να επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου.
Ο δυτικοαφρικανικός περιφερειακός οργανισμός υιοθέτησε κυρώσεις — αναστολή των οικονομικών συναλλαγών με τον Νίγηρα και πάγωμα όλων των συναλλαγών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας — προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αξιωματούχους του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Νιαμέι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ