Μετά την νίκη της Νότιγχαμ Φόρεστ επί της Σέφιλντ στην πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση για τη φετινή Premier League, o Βαγγέλης Μαρινάκης, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στη μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στον απόηχο του εξαιρετικά επιτυχημένου τελικού του UEFA Supercup στις 16 Αυγούστου 2023 στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ποδοσφαιρικής ύλης, αφού δεν περιορίστηκε στα θέματα που αφορούν την Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά επεκτάθηκαν και στις «ανοιχτές πληγές» του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάγκη τώρα να υπάρξουν αποφασιστικές αλλαγές.
«Το όνειρο μας είναι να δούμε τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην πρώτη δεκάδα της Premier League»
Η συνέντευξη ξεκινά με την μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε η Νότιγχαμ Φόρεστ, που πέρσι είχε την πρώτη σεζόν στην Premier League, ύστερα από πολλά χρόνια και που φέτος θέλει να δείξει ότι κάθε άλλο παρά «περαστική» είναι αλλά αντίθετα θα κατοχυρωθεί ως μία από τις ισχυρές ομάδες της κορυφαίας επαγγελματικής αγγλικής κατηγορίας.
Άλλωστε, πέρσι η ομάδα πέρασε μια βάση συνολικής αναδιάρθρωσης καθώς το περσινό καλοκαίρι απέκτησε 30 νέους παίκτες στην προσπάθεια του Στηβ Κούπερ να την κάνει ικανή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της Premier League.
Μετά από αυτή την πρώτη χρονιά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκτιμά ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πιο ισορροπημένα.
«Ναι, τα πράγματα είναι περισσότερο ισορροπημένα φέτος, επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν έναν χρόνο εμπειρίας και φυσικά στην αρχή όλοι κάνουμε λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Η εμπειρία στην Premier League είναι πολύ σημαντική και αυτός ο σύλλογος είναι ένας τεράστιος σύλλογος, αλλά εδώ και πολύ καιρό, ακριβώς όσο χρονών είναι ο γιος μου, από το 1999 δεν ήταν στην Premier League.»
«Αυτός ο σύλλογος με τη δημοτικότητα και τους οπαδούς που έχει, αλλά και τα προηγούμενα επιτεύγματα στο Champions League, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα. Για μένα ήταν πρόκληση και μια ομάδα που θυμάμαι πως όταν πρωτοήρθα για σπουδές στην Αγγλία τα πήγαινε πολύ καλά και ξεπερνούσε σε απόδοση τη Λίβερπουλ. Ήταν ένας πολύ δημοφιλής σύλλογος και μου άρεσε.
Μερικά χρόνια αργότερα αγόρασα τον σύλλογο και θέλω να καθιερωθεί στην Premier League, έχουμε ξοδέψει πολλά για το προπονητικό κέντρο, το γήπεδό μας και έχουμε τις οικοδομικές άδειες για το γήπεδό μας και για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή. Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε και το όνειρο μας είναι να δούμε τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην πρώτη δεκάδα της Premier League».
«Για πρώτη χρονιά στην Premier League τα πήγαμε καλά»
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναγνωρίζει την πρόκληση με την οποία αναμετριέται η ομάδα, καθώς είναι ένα πράγμα να «επιβιώσει» μια ομάδα στην κορυφαία κατηγορία και άλλο να τα πάει πραγματικά καλά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίγνωση ότι το «χτίσιμο» μιας ισχυρής Νότιγχαμ Φόρεστ θα πάρει καιρό.
Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρεί ότι η ομάδα έχει πραγματικές δυνατότητες να πάει καλύτερο. Γι’ αυτό και επιμένει ότι «Ο στόχος φέτος είναι να έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι. Αν βλέπατε πέρυσι κάποια από τα αποτελέσματα, τους βαθμούς μας και τη διαφορά από τις ομάδες γύρω μας, θέλαμε δύο νίκες και η ομάδα θα ήταν 12η ή 13η.»
«Για την πρώτη χρονιά στην Premier League τα πήγαμε καλά, θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα και ελπίζουμε φέτος, όταν ολοκληρώσουμε και το μεταγραφικό μας ρόστερ, να έχουμε μια πολύ καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Φυσικά αν η ομάδα αρχίσει να αποδίδει δεν υπάρχει όριο γιατί είναι μεγάλη ομάδα και αυτό που είδατε πέρυσι είναι ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ σε πολλά από τα παιχνίδια με ισχυρούς αντιπάλους τα πήγε πολύ καλά, ενώ με μικρότερους αντιπάλους όχι όπως αναμενόταν. Χάσαμε κάποια παιχνίδια που δεν έπρεπε να χάσουμε ποτέ και είμαι αισιόδοξος, υποστηρίζουμε τον προπονητή μας και κάποιους παίκτες ότι φέτος ότι θα βελτιωθούν. Το είδατε αυτό με τον επιθετικό μας Taiwo Awoniyi όταν σκόραρε εναντίον της Άρσεναλ. Πήρε την μπάλα από τον τερματοφύλακα, έτρεξε πολύ καλά με τον Anthony Elanga και ήταν πολύ πολύ καλός», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα με τις μεταγραφές στη Σαουδική Αραβία
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντιλαμβάνεται τη δυσκολία που δημιουργούν οι πολύ μεγάλες δαπάνες για μεταγραφές άλλων ομάδων, όμως η μεγαλύτερη ανησυχία του αφορά τη Σαουδική Αραβία, καθώς η πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα προσπαθεί να κάνει την επαγγελματική κατηγορίας, τη Saudi Pro League, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, με τους σαουδάραβες να είναι έτοιμοι δώσουν πολλά εκατομμύρια για να προσελκύσουν παίκτες.
Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη η κατάσταση «γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επίσης φέτος είδαμε ότι η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε παίκτες που δεν είναι 35 ή 36 ετών, αλλά είναι νέοι καλοί παίκτες και οι προσφορές που λαμβάνουν είναι πέντε, έξι, επτά φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές που υπάρχουν στην Premier League
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, με τέτοιου είδους διαφορές δεν υπάρχει τρόπος να ανταγωνιστεί κανείς σωστά και έπειτα υπάρχει και το Οικονομικό Fair Play, του οποίου πρέπει πάντα να έχουμε επίγνωση, και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όχι μόνο εμάς, αλλά και όλους τους άλλους συλλόγους», πρόσθεσε.
Ελλάδα: «Εμπλέκονται άνθρωποι χωρίς σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο»
Όμως, στη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης στέκεται και στην κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς είναι αποφασισμένος να ανεβάσει το προφίλ του ελληνικού ποδοσφαίρου και να κάνει τη χώρα ένα hotspot υποδοχής μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Η διοργάνωση του Supercup κέρδισε τα θετικά σχόλια της UEFA και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να καταβαραθρωθεί στις κατατάξεις της UEFA
Όπως σημειώνει η Daily Mail, η Ελλάδα στην αρχή της χιλιετίας ήταν έκτη στην κατάταξη της UEFA, που σήμαινε ότι η χώρα θα έπαιρνε αυτόματα τρεις θέσεις στην πρόκριση της φάσης των ομίλων του Champions League. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα βρίσκεται στη 19η θέση, χωρίς καμία ομάδα από την Ελλάδα να προκρίνεται αυτόματα στους ομίλους του Champions League ή οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2021/22.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει τώρα η πατρίδα του να επανέλθει στην κατάταξη της UEFA και είναι απογοητευμένος που βλέπει άλλους, «ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο», όπως τους χαρακτηρίζει, να προκαλούν χάος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο- και δεν είναι μυστικό – είναι η ομοσπονδία [ΕΠΟ]. Έχουμε μια ομοσπονδία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις», εξηγεί.
«Υπάρχουν άνθρωποι που εμπλέκονται και δεν έχουν καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και αυτό επίσης προκαλεί βία και διάφορα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για εμάς που έχουμε επενδύσει πολλά σε παίκτες, υποδομές, γήπεδα, προπονητικά γήπεδα και δουλεύουμε πολύ για τη βελτίωση και την προωθήσουμε το «brand» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτό είναι πρόβλημα», συμπληρώνει
«Πρέπει να έχουμε επαγγελματικό όργανο διαιτησίας»
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να έρθει και στην Ελλάδα το μοντέλο της Premier League, δηλαδή οι επαγγελματίες διαιτητές, ένα μοντέλο που έχει ήδη υιοθετήσει με επιτυχία και η Πορτογαλία.
Πριν από δύο χρόνια υπήρξε συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA και υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατευθυντήριων γραμμών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τονίζει ότι πρέπει να έχουμε επαγγελματικό όργανο διαιτησίας και ήταν δική μου πρόταση γιατί είμαι και πρόεδρος της ελληνικής Super League, να αντιγράψουμε το μοντέλο της Premier League με επαγγελματίες διαιτητές.
Είναι κάτι που λειτουργεί πολύ καλά στην Αγγλία κι αυτό που είπαμε είναι να αντιγράψουμε ακριβώς το ίδιο. Η Πορτογαλία το έκανε με επιτυχία και βλέπετε πόσο επιτυχημένη είναι. Μπορείτε να δείτε ότι η Πορτογαλία είναι ένα παράδειγμα επειδή επίσης τα χρήματα στον προϋπολογισμό είναι περιορισμένα, αλλά έχουν καλύτερη απόδοση. Πρέπει να το κάνουμε αυτό και επίσης να έχουμε έναν επαγγελματία στην επιτροπή που θα αποφασίζει για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αντί να το κάνει αυτό, η επιτροπή έχει ψήφο μειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση δεν έχει κάποια σημασία».