Είτε πρόκειται για σχολικές δραστηριότητες είτε για επισκέψεις γιατρών, η Maria Silvia Fiengo και η Francesca Pardi συμμετείχαν πάντα υπό κοινού στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών τους.
Όμως, τους τελευταίους μήνες –αφού η ιταλική δεξιά κυβέρνηση άρχισε να βάζει εμπόδια στην καταχώριση γονέων του ίδιου φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης– η ζωή που έχουν δημιουργήσει μαζί έχει οδηγηθεί σε αβεβαιότητα.
«Ανησυχούμε λίγο. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί», είπε η Fiengo. «Τα παιδιά μας είχαν δύο γονείς από την πρώτη στιγμή που τους ονειρεύτηκαν και τους έφεραν στον κόσμο. Αλλά δεν προστατευόμαστε από κανένα νόμο».
Μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αυτή και η Πάρντι πέρασαν χρόνια μάχης για νομική αναγνώριση, αντιστέκονται συνεχώς στην απουσία νόμου που να καθορίζει τα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 2018, το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου πρόσφερε μια σανίδα σωτηρίας, λέγοντάς τους ότι θα αρχίσει να καταγράφει τους γονείς του ίδιου φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.
«Ήταν πραγματικά όμορφο», είπε η Fiengo στον Guardian. «Μας έδωσε δύναμη, η οικογένειά μας ένιωθε πιο ασφαλής».
Σε όλη τη χώρα, μια χούφτα συμβούλια έκαναν αθόρυβα το ίδιο, κάνοντας άνω κάτω τις ζωές των γονέων του ίδιου φύλου. Φέτος η ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι άρχισε να απαιτεί από τα συμβούλια να καταχωρούν μόνο τον βιολογικό γονέα.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί. Στη βόρεια πόλη της Πάντοβα, ο εισαγγελέας προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας να αλλάξουν τα 33 πιστοποιητικά γέννησης που εκδόθηκαν στα παιδιά λεσβιακών ζευγαριών, ώστε να αφαιρεθεί το όνομα της μη βιολογικής μητέρας. Ένα δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος εντός του έτους.
Απάνθρωπη απόφαση
Καθώς οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι η κίνηση είχε βυθίσει εκατοντάδες οικογένειες στην Ιταλία σε νομικό κενό, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία και σε όλο τον κόσμο και πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν την κίνηση. «Αυτά τα παιδιά μένουν ορφανά με διάταγμα», είπε ο Αλεσάντρο Ζαν, ένας ομοφυλόφιλος πολιτικός του Δημοκρατικού κόμματος. «Αυτή είναι μια σκληρή, απάνθρωπη απόφαση».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της. Αυτό που συνέβαινε στο Μιλάνο ήταν μια «άμεση παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών» που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές σε μια τροπολογία σε μια έκθεση του 2022, και «μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ιταλία».
Το ζήτημα είναι οι σαρωτικές συνέπειες του να επιτρέπεται μόνο ένας γονέας να είναι νόμιμος, δήλωσε ο Angelo Schillaci, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
«Είναι ένας εφιάλτης για τους γονείς καθώς και για τα παιδιά τους», είπε. «Ο δεύτερος από τους δύο πατέρες ή μητέρες δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα, από το να πάει το παιδί στο γιατρό ή να το πάρει από το σχολείο, χωρίς την άδεια του νόμιμου γονέα».
Μερικές φορές ούτε αυτό είναι αρκετό. «Ακόμη και με εξουσιοδότηση, για παράδειγμα, δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τη διάσωση της ζωής του παιδιού».
Οι κίνδυνοι για την οικογένεια είναι τεράστιοι. Εάν ο νόμιμος γονέας πεθάνει ή αρρωστήσει σοβαρά, ο επιζών σύντροφος δεν έχει δικαιώματα πάνω στα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να «υιοθετηθούν» από το κράτος ή να παραδοθούν σε άλλους συγγενείς.
Ενώ ορισμένοι ανέφεραν την υιοθεσία ως πιθανή λύση, ο Schillaci την περιέγραψε ως μια περίπλοκη λύση που μπορεί να πάρει χρόνια για να περάσει στα ιταλικά δικαστήρια. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας νόμος που να αναγνωρίζει την γονεϊκότητα των ατόμων του ίδιου φύλου», είπε ο Schillaci. «Επειδή αυτή τη στιγμή, η έλλειψη οποιουδήποτε τέτοιου νόμου επιτρέπει μια σειρά από διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών – είναι αποτρόπαιο».