Διαβεβαιώσεις ότι ανοίγει νέος κύκλος στήριξης της Αθήνας προς το Κίεβο έλαβε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος διανυκτέρευσε στην Αθήνα, έχοντας λάβει μέρος στο χθεσινό δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών – μελών της ΕΕ της περιοχής, παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά και επιδιώκοντας τις δικές του, διμερείς συζητήσεις.
Ο ίδιος κινείται τα τελευταία 24ωρα σε… ευρωπαϊκή διαδρομή προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματά του για περαιτέρω στρατιωτική συνδρομή, περιγράφοντας «προτεραιότητες» και «ανάγκες» με βάση την κατάσταση στα πεδία των μαχών.
Το ίδιο έκανε στην Αθήνα, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφότου είχε επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία με την Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ να δωρίζουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η εκπαίδευση των πιλότων
Σε ό,τι αφορά την ελληνική βοήθεια, ο πρώτος πυλώνας της καταρχήν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών αφορά την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στον χειρισμό των F-16. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να γίνει στην Καλαμάτα και σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.
Ταυτόχρονα μένει να φανεί τι επιπλέον στρατιωτικό υλικό, όπως τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πυρομαχικά που ήδη η Αθήνα έχει προσφέρει στο Κίεβο, θα «ξεκλειδώσει» προς τον Ουκρανία. Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ότι η Ελλάδα «ετοιμάζει» νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για τη χώρα του.
Τα σιτηρά
Ο δεύτερος άξονας όσων συζητήθηκαν στην Αθήνα αφορά τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη χρήση των στενών της Μαύρης Θάλασσας. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του Μητσοτάκη τόσο στο ειδικό γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ένας διεθνής κόμβος (και για την αποστολή βοήθειας στους συμμάχους και για την ενέργεια) καθώς και
Η διασφάλιση διαδρόμων ελεύθερης ναυσιπλοΐας είναι ένα ζήτημα το οποίο παρακολουθεί στενά η ελληνική πλευρά, με δεδομένο – σύμφωνα με την αποστροφή του πρωθυπουργού – ότι «περισσότερο από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων και πρόκειται για μία στάση με συνέπεια και συνέχεια».
Η ανοικοδόμηση
Ο τρίτος άξονας αφορά τη δέσμευση της Ελλάδας να είναι παρούσα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο και με αιχμή την Οδησσό. Στον Ουκρανό Πρόεδρο μεταφέρθηκε η εμπειρία της Ελλάδας, των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών δηλαδή, αλλά και η βούληση να ενεργοποιηθούν συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και «δυνάμεις» στα πεδία της ψηφιοποίησης, της υγείας και της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων.
Η Διακήρυξη
Το δείπνο των «12» προσκεκλημένων (Ουκρανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη), της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ, στο οποίο δεν συμμετείχαν συνεργάτες και εξ απορρήτων αλλά μόνο οι ηγέτες, ολοκληρώθηκε με μια κοινή γραμμή μέσα από τη «Διακήρυξη των Αθηνών». Ένα κείμενο το οποίοι συνυπέγραψαν όλοι, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή και εκφράζοντας στήριξη στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας» και ότι Δυτικά Βαλκάνια, Ουκρανία και Μολδαβία «έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις».