Η σορός του Γεβγκένι Πριγκόζιν «αναγνωρίστηκε από ένα κομμένο δάχτυλο του».
Εκτός από τον αρχηγό της Wagner, δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη βορειοδυτικά της Μόσχας την περασμένη Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.
Η συντριβή έρχεται δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν εξαπέλυσε ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η απόπειρα εξέγερσης ματαιώθηκε με μια συμφωνία που απαιτούσε από τον Πριγκόζιν και τους μαχητές του να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία.
Πώς είχε προκληθεί τραυματισμός στο δάχτυλο του Πριγκόζιν
Ο Πριγκόζιν υπέστη τον τραυματισμό στο αριστερό του χέρι ενώ εξέτιε την ποινή του σε σωφρονιστική αποικία, ανέφερε το ρωσικό κανάλι Telegram VChK-OGPU.
Πρόσθεσε ότι ένας ανώτερος διοικητής του Βάγκνερ αναγνώρισε το πτώμα από τον τραυματισμό, καθώς και ότι αναγνώρισε τον υπαρχηγό του Ντμίτρι Ούτκιν από τα τατουάζ του, σύμφωνα με πληροφορίες από την dailymail.
Το κανάλι Telegram ανέφερε: «Η σορός του Γεβγκένι Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε επίσημα στο νεκροτομείο, από έναν από τους διοικητές του PMC Wagner. Το κύριο σημάδι ήταν η απουσία ενός δακτύλου».
Ο ιδρυτής της στρατιωτικής εταιρείας Wagner και άλλοι έξι επιβάτες επέβαιναν σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από τη Μόσχα με πλήρωμα τριών ατόμων, σύμφωνα με τη ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας.
Οι διασώστες βρήκαν 10 πτώματα και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές στη Wagner που ανέφεραν ότι ο Πριγκόζιν ήταν νεκρός.
Πριν από το αεροπορικό δυστύχημα την Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2021, η Κριστίνα Ρασπόποβα είπε στους συγγενείς της για καθυστέρηση που είχε η πτήση, με τους δύο ισχυρότερους άνδρες της Βάγκνερ να είναι στη λίστα επιβατών.
Δεν ήταν σαφές γιατί πολλά υψηλόβαθμα μέλη του Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηγετών που συνήθως είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για την ασφάλειά τους, βρίσκονταν στην ίδια πτήση. Ο σκοπός του κοινού ταξιδιού τους στην Αγία Πετρούπολη ήταν άγνωστος.
Έδωσε την εντολή ο Πούτιν;
Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), σε έκθεση των εμπειρογνωμόνων του μιλά για ρητή εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του ηγέτη της Wagner.
«Η εντολή του Πούτιν προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του Πριγκόζιν είναι πιθανότατα μια δημόσια προσπάθεια αποκατάστασης της κυριαρχίας του και εκδίκησης για την ταπείνωση που προκλήθηκε στον Ρώσο πρόεδρο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης της Wagner στις 24 Ιουνίου», αναφέρει το Ινστιτούτο.
«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ως μέθοδος δολοφονίας του Πριγκόζιν επέτρεψε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εκδικηθεί άμεσα για μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τη ρωσική αεροπορία από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν υπέστη σημαντική ταπείνωση επειδή απέτυχε να σταματήσει την εξέγερση της Wagner, βασίστηκε στον Λουκασένκο για να σταματήσει την πορεία του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα και δεν τιμώρησε τους στρατιωτικούς της οργάνωσης που ήταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 24 Ιουνίου», κατέληξε το Ινστιτούτο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά χθες Πέμπτη μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της αεροπορικής συντριβής που σημειώθηκε την Τετάρτη και χαρακτήρισε τον πρώην συνεργάτη του ως «επιτυχημένο επιχειρηματία».
Ωστόσο, o Ρώσος πρόεδρος τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Πριγκόζιν «είχε κάνει λάθη».
Ο Ρώσος ηγέτης αναγνώρισε, πάντως, τη «σημαντική συμβολή» των νεκρών της αεροπορικής συντριβής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.