Τα ακραία φαινόμενα, που είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα επηρεάσουν πολύ σοβαρά τη μετανάστευση των πτηνών, δήλωσε ο ορνιθολόγος Δρ Πέτερ Γιάνκοβ από το κέντρο προστασίας της φύσης «Poda» που διαχειρίζεται η Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB), προσθέτοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ξαφνικά κύματα ψύχους και η βροχή εμποδίζουν τα πουλιά να πραγματοποιούν τα ταξίδια τους. Επηρεάζουν κυρίως το πέταγμα των πελαργών, των πελεκάνων και των αρπακτικών πτηνών.
Αυτά τα πουλιά πετούν παθητικά, δηλαδή με σταθερά φτερά, χρησιμοποιώντας τις ροές θερμού αέρα, εξήγησε ο Γιάνκοβ.
Έδωσε το παράδειγμα των πρόσφατων ισχυρών ανέμων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, που εμπόδισαν τους πελαργούς να πετάξουν νότια.
Ο ορνιθολόγος εξήγησε ότι η μετανάστευση των πτηνών έχει σχέση με τη διάρκεια της ημέρας. «Η μετανάστευση των πτηνών άρχισε στα τέλη Ιουλίου». Για τον Γιάνκοβ, η μετανάστευση είναι μια παρέλαση της φύσης στην οποία το κοπάδι των πουλιών παίρνει διαφορετικό σχήμα. Υπογράμμισε ότι τα πουλιά τείνουν να αποφεύγουν την ανοιχτή θάλασσα και υπενθύμισε ότι μία από τις δύο μεγαλύτερες μεταναστευτικές οδούς στην Ευρώπη, η Via Pontica, διασχίζει τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Πελαργοί, γλάροι και γλαρόνια
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πελαργοί, μαζί με ορισμένα είδη γλάρων και γλαρονιών, είναι από τα πρώτα πουλιά που φεύγουν από τη Βουλγαρία. Οι πιο έντονες ροές λευκών πελαργών είναι πάνω από το Μπουργκάς, καθώς η πόλη βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Μαύρης Θάλασσας και έτσι τα πουλιά την παρακάμπτουν.
Ο λευκός πελαργός αρχίζει να πετά στα τέλη Ιουλίου, με το 90-95% του συνολικού πληθυσμού να αναχωρεί τον Αύγουστο. Ελάχιστοι πελαργοί παραμένουν στη Βουλγαρία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τη διαδρομή από το Μπουργκάς προς την Αφρική ακολουθούν γερμανοί και πολωνοί πελαργοί. Ο Γιάνκοβ πρόσθεσε ότι το 2022 ένα δορυφορικό σήμα εντόπισε έναν λευκό πελαργό από τη Ρωσία που είχε επίσης περάσει από το Μπουργκάς.