Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Αττική, όπου παρατηρήθηκαν περισσότερες από 300 κεραυνοπτώσεις, προκάλεσε τουλάχιστον 12 πυρκαγιές σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Βάρη, Βούλα και Κορωπί.
Στις περιοχές αυτές, η κεραυνική δραστηριότητα δεν συνοδευόταν από βροχή.
Το φαινόμενο των κεραυνών χωρίς την παρουσία υετού (βροχή, χαλάζι, χιόνι), ονομάζεται ξηρή καταιγίδα. Οι καταιγίδες αυτές εμφανίζονται σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα ο υετός των νεφών να εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος. Οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, όπως προειδοποιεί το meteo.
Μάλιστα μια από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν από κεραυνούς στη Βούλα αποτυπώνεται καρέ καρέ σε φωτογραφίες.
Η σχέση των κεραυνών με το φαινόμενο των ξηρών καταιγίδων
Στη Μεσόγειο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι κεραυνοί ευθύνονται για σχεδόν το 5% του συνόλου των δασικών πυρκαγιών, αποτελώντας συχνά ένα σημαντικό πρόδρομο φυσικό φαινόμενο για την εκδήλωση μεγάλων συμβάντων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Ο λόγος που ένας κεραυνός μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη δασικής πυρκαγιάς σχετίζεται με τη θερμοκρασία του, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τους 27.000 °C. Με άλλα λόγια, ένας κεραυνός λειτουργεί ως (φυσική) πηγή θέρμανσης ικανή να οδηγήσει σε ανάφλεξη της δασικής καύσιμης ύλης. Ειδικότερα, οι δασικές πυρκαγιές που ξεκινούν από την πτώση κεραυνών συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση των λεγόμενων ξηρών καταιγίδων.