Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση για τις φωτιές που εξακολουθούν να κατακαίνε τη χώρα, κι ενώ η κυβέρνηση δέχεται κλιμακούμενα πυρά για ευθύνες, έλλειψη σχεδιασμού και διαχειριστική ανεπάρκεια.
Η συζήτηση, στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών τοποθετείται χρονικά, στο τέλος της εβδομάδας (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη ή την Παρασκευή), και κατά τη διάρκειά της, ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να κάνει μια πρώτη αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.
Η κυβέρνηση, που έχει ανάγκη από αποτελεσματικά αντίδοτα – άμεσης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής, εκπέμπει το μήνυμα ότι, στον κατάλληλο χρόνο, θα γίνει απολογισμός, αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες, τη στιγμή που πολυμελές κλιμάκιο μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές σε Έβρο και Θράκη για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, που θα συνοδευτεί από τις ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των πληγέντων.
Αντίδοτα
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, σήμερα στον Σκάι, ο οποίος έκανε λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι που συγκρίνεται σε επίπεδο κινδύνου με προηγούμενα, προσθέτοντας ότι κυρίαρχη προτεραιότητα ήταν η «προστασία της ανθρώπινης ζωής που φέτος κρίθηκε περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Όπως είπε, τα σχέδια εκκένωσης που τέθηκαν σε εφαρμογή αφορούσαν 20.000 άτομα στη Ρόδο, 15.000 άτομα στον Έβρο όπου ταυτόχρονα εκκενώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι όπου υπάρχουν θα αποδοθούν ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας τέρμα στα σχετικά σενάρια. «Έχουμε ένα πρωτοφανές πρόβλημα και δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή για το ποιος φταίει», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θα γίνει απολογισμός και όλες οι αναλύσεις θα γίνουν πράξεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι τη φετινή αντιπυρική περίοδο δόθηκαν περισσότερα χρήματα από ποτέ στους δήμους, ενώ προγραμματίζονται νέες προσλήψεις και αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμούς.
Και στο βάθος η ΔΕΘ
Εξάλλου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες στο πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στα πεδία της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και η επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.