Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε τις γειτονικές χώρες για την πρόθεσή τους να περιοριστούν οι εισαγωγές σιτηρών από τη χώρα του πέρα από την απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ, με το Κίεβο να προειδοποιεί ότι θα «υποστηρίξει σθεναρά» τα δικαιώματά του.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελαν η ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση – η οποία πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου – ως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.

Αυτά τα πέντε κράτη προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο αν η ΕΕ δεν παρατείνει τους περιορισμούς. Και υπενθύμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα είχε εξουσιοδοτήσει στις αρχές Ιουνίου να παρατείνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου την απαγόρευση, για να εμποδίσουν στην επικράτειά τους την εμπορία σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με τα πέντε αυτά κράτη προκαλεί κατάρρευση των τιμών στις τοπικές αγορές.

«Θα αντιταχθούμε κατηγορηματικά σε αυτό, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τους κανόνες της κοινής αγοράς», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα.

«Αυτός ο κανόνας θα παραβιάσει τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας – ΕΕ, αλλά κυρίως θα αντιβαίνει στην αρχή της αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η ΕΕ», πρόσθεσε.

Ένταση Κιέβου με την Πολωνία

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Τους ζήτησε επίσης «να μην κρατούν σε ομηρεία το θέμα της εξαγωγής των σιτηρών στις εσωτερικές πολιτικές τους διαδικασίες», καθώς η Πολωνία, ειδικότερα, ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές.

«Εάν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξουμε σθεναρά τα δικαιώματά μας και αυτά των Ουκρανών αγροτών», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Αν και σύμμαχος της Ουκρανίας, η Πολωνία αντιτάχθηκε στο Κίεβο για τις εισαγωγές σιτηρών, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό.

Τον Ιούλιο, ο Μάρτσιν Πρζίντατς, σύμβουλος του Πολωνού προέδρου, δήλωσε ότι η Βαρσοβία δίνει προτεραιότητα στην «προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών της ΕΕ, ζητώντας την παράταση των περιορισμών για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών». Είχε καλέσει την Ουκρανία να δείξει ευγνωμοσύνη για «τον ρόλο που έπαιξε η Πολωνία», υποστηρίζοντάς την ενάντια στη ρωσική επίθεση.

Το Κίεβο είχε αντιδράσει καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθεί.

Μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει γίνει σημαντική οδός διέλευσης και σημαντικός προορισμός εξαγωγών για τα ουκρανικά σιτηρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ