Ο Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Θεολόγων, και ο Γιώργος Πικράκης, Μέλος ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους λόγους που υπάρχουν αρνητές των νέων ταυτοτήτων αλλά και για τις διαφορές με τις παλιές.
Αδιανόητες σκηνές εξακολουθούν να εκτυλίσσονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα με εκατοντάδες πολίτες να σπεύδουν από τα ξημερώματα προκειμένου να βγάλουν τις κλασικές πλαστικές ταυτότητες για να αποφύγουν τις καινούργιες.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο πλήθος ατόμων που σπεύδουν στα Αστυνομικά Τμήματα με σκοπό να εκδώσουν εκ νέου τη παλιά τους ταυτότητα, ειδικά στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη.
«Κάθε μέρα γίνεται πανικός»
Ο Γιώργος Πικράκης, Μέλος ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
«Καθημερινά γίνεται ένας πανικός. Από τις 12 το βράδυ κοιμούνται στο αυτοκίνητο για να πιάσουν σειρά ώστε να εκδώσουν τις παλιές ταυτότητες. Υπάρχει μία παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόσμος ταλαιπωρείται. Υπάρχουν λιποθυμίες. Προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο πως δεν υπάρχει φόβος. Μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σε ανακοίνωσή του παρότρυνε τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του», είπε αρχικά.
«Η Αστυνομία μπορεί να εκδώσει έως 50-60 Δελτία την ημέρα αλλά ο κόσμος που έρχεται είναι πάνω από 150-200 κάθε μέρα. Προσπαθούμε κατά τις πρωινές ώρες να εξηγήσουμε σε αυτούς που δεν θα προλάβουν να βγάλουν ταυτότητες, να έρθουν κάποια άλλη μέρα. Φέρνουμε καρέκλες, μοιράζουμε νερά. Εμείς τους εξηγούμε πως δεν χρειάζεται πανικός και τους εξηγούμε πως όταν θα βγουν τα καινούρια Δελτία θα πρέπει να ξαναλλάξουν ταυτότητες. Δεν μπορούν να το καταλάβουν. Πιστεύουν πως έχει ένα τσιπάκι μέσα. Οι περισσότεροι είναι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι».
«Το 1998 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία είχε πάρει απόφαση να μην δεχτούμε τις νέες ταυτότητες»
Ο Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Θεολόγων, είπε με τη σειρά του πως υπάρχουν ανησυχίες από τους πολίτες αλλά έχουν βάση.
«Το θέμα των ταυτοτήτων έχει ακουστεί από πολύ παλιά, και το 1998 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Ελλάδος, έχει πάρει απόφαση να μην τις δεχτούμε. Γιατί πιστεύουν πως αποτελεί μία δέσμευση της ελευθερίας του ανθρώπου και για εμάς είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα. Εδώ το θέμα βγήκε από την ΕΕ, για την ασφάλεια των ανθρώπων. Αυτό όμως έχει άλλη έννοια σε εμάς και άλλη στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη πρόκειται για μια ταυτοποίηση, ώστε αν είναι κάποιος επικίνδυνος να λαμβάνουν μέτρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ένωσης Θεολόγων θέλει την ταυτοποίηση για την ασφάλεια αλλά να γίνεται με έναν τρόπο που να μην δεσμεύει την ελευθερία. Η απειλή είναι πως μπαίνουν μέσα όλα τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου και αργότερα θα μπουν και μέσα στο δέρμα μας. Υπάρχουν ήδη σε κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ, αν και είναι προαιρετικό αυτή τη στιγμή, να βάζουν οι άνθρωποι ένα τσιπάκι με όλα τα στοιχεία τους στο δέρμα τους».
«Δεν θέλουμε ακραίες φωνές»
Ο κ. Γιώργος Πικράκης ανέφερε πως η νέα ταυτότητα θα περιέχει στοιχεία που θα διευκολύνουν τον έλεγχο στα αεροδρόμια. Επιπλέον, η πλαστογράφηση θα είναι πολύ δύσκολη ενώ πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με τις παλιές ταυτότητες καθώς δεν γίνονται δεκτές από άλλες χώρες.
Ο κ. Ηρακλής Ρεράκης ανέφερε πως από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος σχετικά με τις νέες ταυτότητες για ποιο λόγο χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α, δεν τις υιοθέτησαν.
«Αν έχει άλλο σύστημα να δούμε ποιο είναι για να βρούμε ένα που δεν θα ανησυχεί τους πιστούς. Εμείς δεν θέλουμε ακραίες φωνές. Εμείς είμαστε μία ιστορική πίστη με αναγνωρισμένους Αγίους, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει να μην δεχτούμε τις νέες ταυτότητες γιατί θα έχουν κάτι που δεν είναι σωστό για τη χριστιανική πίστη. Εάν η Σύνοδος βγάλει απόφαση να γίνουν δεκτές οι νέες ταυτότητες, τότε θα το δεχτούμε».
Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος επισήμανε πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν έχουν χάρτινες ταυτότητες.