Η σεισμικότητα της περιοχής της Κωνσταντινούπολης ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς τα ρήγματα που υπάρχουν εκεί έχουν δώσει ισχυρούς σεισμούς που μπορεί να αποβούν καταστροφικοί για μια μεγαλούπολη 20 περίπου εκατομμυρίων.
Την Τρίτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς η Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει έναν δυνατό σεισμό.
Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην περιοχή έγινε στις 17 Αυγούστου 1999 με περίπου 17.000 νεκρούς και πάνω από 23.000 τραυματίες.
«Αυτός ο σεισμός έγινε στο βόρειο τμήμα της Ανατολίας και εντοπίστηκε στο ανατολικό κομμάτι της θάλασσας του Μαρμαρά. Υπάρχει ένα ρήγμα όμως που περνάει ακριβώς νότια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από μια μεγαλούπολη το οποίο δεν έχει δώσει σεισμούς εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Αν πάρουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά δηλαδή, μπορούμε να τη χωρίσουμε στα τρία.
Το ανατολικό τμήμα έδωσε το 1999, το δυτικό τμήμα που είναι προς το Αιγαίο, έχει δώσει ένα μεγάλο σεισμό το 1912, αλλά δεν είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το κεντρικό σημείο όμως που είναι σε ύπνωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι αυτό που προκαλεί τις ανησυχίες. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για πιθανό σεισμό άνω των 7 βαθμών».
Απομάκρυνση των βιομηχανιών
Η εκτίμηση των ειδικών δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον, ωστόσο κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνεται η μεταφορά τον βιομηχανιών στην κεντρική Τουρκία στο Ικόνιο ή στην Καισάρεια που είναι οι πιο ασφαλείς περιοχές.
Υπάρχει ακόμη ένα σχέδιο να ενισχυθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι. Αυτή τη στιγμή, ενισχύονται οι τρεις γέφυρες του Βοσπόρου. Δίνεται προτεραιότητα, σε περίπτωση σεισμού, να μείνουν οι τρεις – τέσσερις πολύ βασικές οδικές αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης. «Τρέχει και αυτό το σχέδιο της ανοικοδόμησης των κτιρίων».