Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στον Σκάι στις 30 Αυγούστου στην οποία τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που έχει οργανωθεί η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή της νέας ηγεσίας.
Στη συνέντευξη ο Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε ότι δεν θα αναμειχτεί σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα συμμετάσχει ούτε στο Διαρκές Συνέδριο, ούτε στη διαδικασία εκλογής νέας/ου προέδρου.
Υποστήριξε ότι ο πυρήνας της διαφωνίας του είναι θεωρεί ότι χρειαζόταν μια άλλη διαδικασία, όπου να προηγηθεί το συνέδριο για τη συζήτηση των αιτιών της εκλογικής ήττας και για την κατάθεση πολιτικών θέσεων και πλατφορμών στις οποίες να στηριχθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι με τη μεθοδολογία που ακολουθείται πρώτα να θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, μετά θα γίνει το συνέδριο που θα χαράξει την πολιτική γραμμή με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας πρόεδρος που θα κληθεί να κάνει πράξη μια κομματική γραμμή διαφορετική από αυτή που πρόβαλε διεκδικώντας την ηγεσία.
Ο Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε την ανάγκη να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Σοσιαλιστική Διεθνή και την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, όπως και την ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση και με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, για να αποφευχθούν ακριβώς φαινόμενα τύπου Γαλλίας και Ιταλίας όπου η πολιτική αντιπαράθεση εγκλωβίζεται τελικά σε ένα δίπολο «Δεξιά – Ακροδεξιά».
Όσο για την τωρινή εσωκομματική διαδικασία, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι είναι εμφανής μια προβληματική μετατόπιση από την πολιτική στην επικοινωνία και μίλησε για εκφυλιστικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στο Συνέδριο του Νοεμβρίου θα πάω»
Το in επικοινώνησε με τον Χρήστο Σπίρτζη για να του θέσει μερικά ερωτήματα που προέκυψαν από την παρέμβασή του.
Το πρώτο ερώτημα αφορούσε το εάν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του επέμεινε ότι δεν αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό δήλωσε εξαρχής ότι θα πάει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο και ότι επιμένει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για τη συνολικότερη ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και την ανάγκη αυτή η συζήτηση να γίνει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ξεκαθάρισε ότι κάποιος δεν αποχωρεί από ένα κόμμα όταν απλώς διαφωνεί με τις απόψεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό του. Αυτό το κάνει μόνο εάν παραβιαστούν πολιτικές και ιδεολογικές «κόκκινες γραμμές». Για τον Σπίρτζη αυτό θα ήταν αποφάσεις όπως π.χ. να υιοθετήσει η πλειοψηφία προτάσεις για απογραφή στη Θράκη για να δούμε πόσοι αισθάνονται «τουρκογενείς» ή προτάσεις για συνεκμετάλλευση πόρων με την Τουρκία ή για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Μας επανέλαβε ότι θεωρεί προβληματικό τον τρόπο που γίνεται σήμερα η εσωκομματική συζήτηση μπροστά στην εκλογή της νέας ηγεσίας, καθώς πολλά στελέχη δηλώνουν στήριξη σε υποψηφίους ακόμη και εάν έχουν διαφορετική άποψη. Μας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θέση του Κώστα Ζαχαριάδη, που στηρίζει εσωκομματικά την Έφη Αχτσιόγλου, υπέρ της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, θέση που δεν αποδέχονται τα στελέχη γύρω από την υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε ότι η δική του θέση είναι ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω σε θέσεις και να διαμορφωθεί σοβαρή ηγετική ομάδα στην βάση θέσεων πάνω στην οποία να στηρίζεται όποια/ος εκλεγεί στη θέση του προέδρου, καθώς διαφορετικά «αντί για πολιτική έχουμε επικοινωνία». Διαφορετικά προκύπτουν εκφυλιστικά πολιτικά φαινόμενα και αντί για τη σοβαρή πολιτική συζήτηση, «κυριαρχεί το Instagram».