Μια από τις φίρμες του σήμερα που δικαιούται να περηφανεύεται ότι κατάφερε να παντρέψει το χθες με το σήμερα – και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον – είναι αδιαμφισβήτητα η FIAT με το 500αρακι που μπήκε στην πρίζα – στο πλαίσιο του ταχύτατου εξηλεκτρισμού με τη θυγατρική Abarth , προσηλωμένη στις σπορ εκδόσεις να κερδίζει τις εντυπώσεις για τις εξειδικευμένες προτάσεις που «βγάζουν μάτι» στο πέρασμα τους.

«Πήγαινε ταχύτερα από χθες. Κατέκτησε περισσότερες νίκες». Aυτό είναι η φράση που συρρικνώνει το δόγμα της φίρμας και ένας λόγος για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού Abarth με τη φίρμα να κλείνει σχεδόν 74 χρόνια παρουσίας με σήμα τον Σκορπιό. Όπως τονίζει η φίρμα αποτελεί ένα επαναστατικό μοντέλο που κάνει πράξη τη φιλοσοφία ζωής του ιδρυτή  Carlo Abarth.

Σήμερα, η Abarth ετοιμάζει να λανσάρει ένα μικρό ηλεκτρικό …πύραυλο, που θα προσφέρεται σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Abarth 500e, που έκανε την εμφάνιση του στην ευρωπαϊκή αγορά και ήδη έχει δεχθεί 1.500 προπαραγγελίες για την «καυτή» εκδοχή Scorpionissima. Συνολικά το μικρό σπορ μοντέλακι θα προσφέρεται σε 1.949 μονάδες (αποτίνοντας φόρο τιμής στην χρονιά ίδρυσης της Abarth το 1949).

Μάλιστα, η πρεμιέρα του ξεκίνησε από το θρυλικό εργοστάσιο της το Λινγκότο εκεί που τέθηκαν οι βάσεις για το 500e. Στο νέο μοντέλο εκτός από την ηλεκτροκίνηση οι μηχανικοί φρόντισαν να μην αλλοιωθεί ο αγωνιστικός του «αέρας» και να παραμένει για τον οδηγό ένα διασκεδαστικό αυτοκίνητο που θα προσφέρει συγκινήσεις πίσω από το τιμόνι.  Για παράδειγμα στον τομέα των επιδόσεων, το ηλεκτρικό Abarth προσφέρει επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα είναι εφικτή σε μόλις 7 δευτερόλεπτα. Επιδόσεις που συνδυάζονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Κάτω από το καπό του δεσπόζει ένας  ισχυρός ηλεκτροκινητήρας, απόδοσης 155 ίππων με μια μπαταρία 42 kWh.Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με σύστημα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW, το οποίο επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο την ανάκτηση αυτονομίας περίπου 40χλμ. σε μόλις 5 λεπτά, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει το 80% σε μόλις 35 λεπτά.

Σύμφωνα με την ιταλική φίρμα στα μέσα του δεύτερου τριμήνου, η γκάμα του νέου Abarth 500e θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες και στην ελληνική αγορά. Φυσικά, το μοντέλο θα επωφελείται από τα οφέλη που προκύπτουν από το κρατικό πρόγραμμα Κινούμαι ηλεκτρικά.