Μετά την δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν, οι δύο υπουργοί παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έκανε λόγο για μία νέα θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «καρποφόρα» τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του. Ανέφερε ότι «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.
Φιντάν: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο»
Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό, όπου τόνισε πως οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων.
Ακόμη, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ τα «προβλήματα των ομογενών» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πολεμος στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε, ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.
Γεραπετρίτης: «Θέλουμε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να συνεχιστούν στη βάση αγαστής συνύπαρξης»
«Ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το κλίμα αισιοδοξίας που επιτρέπει την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινώντας τις δηλώσεις του και απευθυνόμενος στο Χακάν Φιντάν, ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι «ελπίζει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο».
«Αποστολή μας είναι να αποσυμπιέζουμε τις καταστάσεις», είναι το μήνυμα που έστειλε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «κλειδί» για την καλή πορεία των διμερών σχέσεων είναι η επικείμενη συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.
«Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης. Και συνέχισε: «Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας. Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις», υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για διάλογο με θετική ατζέντα.
Τρία τα επίπεδα του οδικού χάρτη
«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υφυπουργών. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός και η κλιματική κρίση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Όπως σημείωσε σε αυτό το σημείο, «κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».
«Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «ίναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας».