Έρχονται νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα «χαρίζουν» «μπόνους» δόμησης σε κτίρια που εξυπηρετούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κέντρα δεδομένων. Καταρχάς, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, θα χορηγούν παρεκκλίσεις για κτίρια που αναπτύσσονται σε βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) καθώς και σε βιομηχανικές περιοχές.
Με στόχο να γίνει πιο ελκυστική η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων σε οριοθετημένες ζώνες και όχι σε εκτός σχεδίου περιοχές, θα προταθεί η χορήγηση παρεκκλίσεων σε ποσοστό κάλυψης, στο ύψος και στον συντελεστή όγκου για κτίρια εφοδιαστικής αλυσίδας, βιομηχανίας, βιοτεχνίας και αποθήκευσης τα οποία χωροθετούνται εντός εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ καθώς και σε ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση.
Δικαίωμα χρήσης των παρεκκλίσεων θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτησιών σε γη και χρήμα (σύμφωνα με τις οικείες Πράξεις Εφαρμογής των Πολεοδομικών Μελετών) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις από ειδικά καθεστώτα προστασίας και ασφάλειας. Οι παρεκκλίσεις θα χορηγούνται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για την περιοχή της Περιφέρειας Αττικής και με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από γνωμοδότηση του οικείου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αντισταθμιστικές εισφορές
Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων θα καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο σε ειδικό λογαριασμό του «Πράσινου Ταμείου» αντισταθμιστική πολεοδομική εισφορά ύψους 10% επί του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του τμήματος του έργου που αντιστοιχεί στην παρέκκλιση ή πέντε τοις χιλίοις (5‰) στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση δράσεων που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, οι οποίες θα εξειδικεύονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρεκκλίσεις και για Κέντρα Δεδομένων
Ειδικά για τα Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) θα προωθηθεί ρύθμιση η οποία θα ορίζει μέγιστο ύψος δόμησης τα 14 μέτρα, ενώ παράλληλα θα δίνεται παρέκκλιση για το ύψος, το οποίο θα μπορεί να φτάνει τα 15 μέτρα, αλλά και του μέγιστου συντελεστή κατ` όγκον εκμετάλλευσης από 4,5 σε 6,5 που θα χορηγείται με απόφαση υπουργού, ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Όσον αγορά στον συντελεστή δόμησης για τα data centers παραμένει στο 0,8, ωστόσο θα προωθηθεί ειδική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι δεν θα προσμετρώνται σε αυτόν τα τετραγωνικά των εφεδρικών ηλεκτρογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του δικτύου του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ) έως 50% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Μάλιστα, θα είναι επιτρεπτή ακόμη και υπέρβαση του συγκεκριμένου ποσοστού, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Επίσης, δεν θα προσμετράται ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη του ισογείου, εκ του οποίου έως 50% θα μπορεί να προορίζεται για κύρια χρήση. Το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης, ο οποίος θα προσμετράται στον συντελεστή δόμησης εκτός από βοηθητικούς χώρους για την εξυπηρέτηση του υπογείου, όπως είναι αποθήκες, χώροι υγιεινής, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, χώροι ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού). Το υπόλοιπο 50% θα μπορεί επίσης να διατίθεται και αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις εφόσον λειτουργικά εξυπηρετεί το κτίριο Data Center.
Επιπλέον, κατασκευές πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος μιας περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό των κτιρίων με χρήση Data Centres θα επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, ψύκτες, εγκαταστάσεις αντλιοστασίων και σωληνώσεων κλπ. ακόμη και αν τα κτίρια βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
Σε Data Centers και σε Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής θα προβλεφθεί ακόμη η υποχρέωση δημιουργίας θέσεων στάθμευσης (μία θέση ανά 200 τ.μ. μόνο των χώρων γραφείων). Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν πρώτα σε δημόσια διαβούλευση πριν προωθηθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Πηγή: OT