Για μικρό «καλάθι» παροχών ενόψει ΔΕΘ, προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να συνδυάσουμε την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel, θα είναι ταχύτατες.
«Ταχύτατες οι διαδικασίες των αποζημιώσεων»
Ειδικότερα για τις αποζημιώσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «το κράτος σε αυτή τη φάση δρα πολυεπίπεδα. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο ΔΕΔΗΕ, οι υπόλοιποι φορείς που χειρίζονται άμεσα την κρίση και εμείς ως υπουργείο Οικοδομικών είμαστε πλαγίως σε επαφή με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και με το υπουργείο Υποδομών για να δούμε τόσο τα θέματα της αποκατάστασης των υποδομών και τι απαιτείται όσο και το θέμα της αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών και των αποζημιώσεων των αγροτών και των Ελλήνων πολιτών που έχουν πληγεί».
Συμπλήρωσε πως «είναι σε συνεχή επαφή οι αρμόδιοι υπουργοί που χειρίζονται τα θέματα της κρατικής αρωγής. Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται. Δίνεται μία πρώτη βοήθεια εάν έχει καταστραφεί σπίτι, μία προκαταβολή 20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τις οικοσυσκευές, αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί και εδώ.
Θα επιχειρήσουμε να πάμε με ταχύτητα και ορθή καταγραφή των ζημιών πρόσθεσε και επισήμανε:
Σε ό, τι αφορά τους αγρότες ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «θα κάνουμε καταγραφή, εκεί βασικό ρόλο έχει ο ΕΛΓΑ, με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζο. Από την ΕΕ υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπάρχουν κατανεμημένοι πόροι. Υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές που δεν φημίζεται για την γενναιοδωρία του και υπάρχει και το ΕΣΠΑ. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές πόρων σε συνεννόηση μ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ με δεδομένο ότι όλες οι χώρες βιώνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής η Ευρώπη πρέπει να ανακατανείμει τον προϋπολογισμό της και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Προέχει η δημοσιονομική σταθερότητα
Ενόψει ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης προετοίμασε για μικρό «καλάθι» παροχών.
«Είχαμε πει πως δεν είναι τόσο μεγάλη η υπεραπόδοση των εσόδων όσο παρουσιάζεται και πρέπει να κρατάμε σταθερό τιμόνι και να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Μετά τις εκλογές ψηφίσαμε το 50% των δεσμεύσεων σε επίπεδο 4ετίας του οικονομικού μας προγράμματος.
Τοποθετήσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Χθες βγήκαν τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2023 σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο 1ο μισό του χρόνου έχουμε τον 2ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, μας περνάει μόνο η Ιρλανδία. Οι μισθοί σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία ανέβηκαν κατά 7,1%», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
Και συνέχισε αναφορικά με την αύξηση των μισθών: «Ανεβαίνει ο πληθωρισμός των τροφίμων και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα με το market pass. Όσο μπορούμε το αξιοποιούμε. Δεύτερον, οι παρεμβάσεις στους μισθούς στο δημόσιο από 1/1/24. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μέσο όφελος 1.476 ευρώ τον χρόνο. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Για να δώσουμε παραπάνω είτε πρέπει να φορολογήσουμε τους πολίτες είτε να πάρουμε δανεικά. Τρίτον, μέσω της ΔΙΜΕΑ κάνουμε ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας».
«Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στους λαϊκιστές»
Για την ακρίβεια στο ρεύμα και στα καύσιμα ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως: «Ο πολίτης δεν πληρώνει το ρεύμα με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής. Είμαστε ακριβοί στα καύσιμα λόγω της αυξημένης φορολογίας στα καύσιμα. Μακάρι να μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Το καλοκαίρι στις αυξήσεις που πέρασαν καλύπτονται οι ένστολοι, οι αξιωματικοί σε θέσεις αυξημένης ευθύνης. Δεν είναι αυτά που θα ήθελαν οι ίδιοι, αλλά ούτε και εμείς, αλλά εξαντλούμε τις δυνατότητες όσο περισσότερο μπορούμε. Για τους πυροσβέστες υπάρχουν επιδόματα, και παρακολουθούμε τις ηρωικές προσπάθειες που κάνουν. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στους λαϊκιστές και σε αυτούς που έχουν τις εύκολες λύσεις. Θέλουμε να μείνουμε σοβαροί και σταθεροί στον στόχο της ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.