Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της έπεσε 45χρονη στα Γρεβενά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 56χρονος την χτύπησε τόσο βάναυσα με αποτέλεσμα η γυναίκα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το ζευγάρι λογομάχησε έντονα, με τα αίτια να είναι άγνωστα για την ώρα, και έπειτα την χτύπησε στο κεφάλι και την κοιλιά.
Η 45χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν τα τραύματα της και λίγο μετά το μεσημέρι πήρε εξιτήριο.
Λίγο αργότερα κατέθεσε μήνυση εναντίον του 56χρονου, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.
Αυστηροποίηση ποινής
Σημαντικές αλλαγές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της οικογένειας των ανηλίκων περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται:
1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.
2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
3. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών.
4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.».
Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή
1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο εξαναγκάζει άλλο μέλος χρησιμοποιώντας βία ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται προς τούτο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, ανεξάρτητα από το αν το απειλούμενο κακό στρέφεται εναντίον του ίδιου του θύματος ή κάποιου από τους οικείους του υπό την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους.
2.Το μέλος της οικογένειας το οποίο προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.».
Ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας
1.Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου, αν ο παθών είναι ανήλικος ή η πράξη τελείται ενώπιον του.».
Κοινωνική συμπαράσταση
1. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται ηθικής συμπαράστασης και της αναγκαίας υλικής συνδρομής από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή όσα του ιδιωτικού δικαίου λειτουργούν ειδικά για τους σκοπούς αυτούς υπό την εποπτεία των Υπουργείου Εσωτερικών, Υγείας, ή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , και από κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
2. Οι αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούνται, να ενημερώσουν αμελλητί αυτό και τους παραπάνω φορείς, ώστε να παρασχεθεί αμέσως η απαραίτητη, κατά περίπτωση, αρωγή.».