Η εικόνα από το πλημμυρισμένο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών στη Θεσσαλία είναι αποκαρδιωτική και αποδεικνύει ότι το οικονομικό κόστος της καταστροφής είναι τεράστιο.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύει το in φαίνεται ο χώρος γεμάτος λάσπη με τα τσουβάλια της παραγωγής να επιπλέουν.
Από το συγκεκριμένο εργοστάσιο προμηθευόταν ζωοτροφές κτηνοτρόφοι από όλη τη Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη η ζημιά που υπέστη ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ ενώ το διαθέσιμο εμπόρευμα που έχει απομείνει είναι μόνο το 5% της συνολικής παραγωγής.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Σε αντίστοιχα δεινή θέση βρίσκονται και άλλοι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας, αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και εργαζόμενοι οι οποίοι εκτός από πλημμυροπαθείς κινδυνεύουν να μείνουν και άνεργοι.
Πολλοί είναι αυτοί, που για να ορθοποδήσουν θα χρειαστούν πολύ μεγάλα κεφάλαια που σαφώς δεν διαθέτουν ενώ έχει αλλάξει συνολικά το τοπίο της αγοράς που απευθυνόταν η Θεσσαλία, καθώς αυτοί που αγόραζαν από τον Κάμπο θα ψάξουν αναγκαστικά για εναλλακτικές αγορές, ενώ παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα μπορέσει η τοπική οικονομία να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που δεν έχουν πλέον το κουράγιο να συνεχίσουν να λειτουργούν…
Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Γιαγιάκου Βασίλειου, στον ΟΤ και την Αθανασία Ακρίβου.
Μεγάλα εργοστάσια έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα
«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν το εμπόρευμα τους καθώς το νερό πλημμύρισε τα υπόγεια των καταστημάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ακόμη και μεγάλα εργοστάσια, όπως λέει έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα όπως όπως αυτό της ΤΥΡΑΣ, που το νερό είχε φτάσει τα 2 μέτρα εντός των εγκαταστάσεών του, αλλά και το τυροκομείο ΔΙΒΑΝΗ, όπου η μονάδα πλημμύρισε και γέμισε με φερτά υλικά.
«Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει πως στα γαλακτοκομικά προϊόντα αυτών των εταιρειών το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ελλείψεις μέχρι να αποκατασταθεί η παραγωγή».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαγιακό, πέρα από την κρατική αρωγή θα πρέπει άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν και να επαναλειτουργήσουν. Πάντως όπως λέει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που δεν έχουν πλέον το κουράγιο να συνεχίσουν να λειτουργούν…