Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Για τις βασικές εξελίξεις που τροποποίησαν τα χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης, μίλησε αρχικά ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας πως το κυρίαρχο είναι «η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία και η κρίση πολιτικής προστασίας που συνεχίζεται και ξεκίνησε με τις πρωτοφανείς πλημμύρες, αλλά και οι επιπτώσεις τους, που αμφισβητούν τη ζωή, την επιβίωση την κοινωνική και οικονομική λειτουργία, δημιουργούν πλέον σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και για την ανόρθωση της περιοχής».
Και τόνισε πως «αυτό το τραγικό καλοκαίρι μάς διδάσκει ότι δεν έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να θωρακιστούμε κατάλληλα απέναντι στις κρίσεις», ενώ προσέθεσε ότι μπορεί οι κρίσεις να είναι σε μεγάλο βαθμό εξωγενείς, αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό «γιατί δεν είμαστε έτοιμοι κι επειδή η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει στη πρόληψη, πυρκαγιών και πλημμυρών, με δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και γιατί δεν έχουμε μια ισχυρή Αρχή Πολιτικής Προστασίας».
«Δεν επιτρέπουμε να μας φιμώσει κανείς»
Η δεύτερη εξέλιξη που χαρακτηρίζει τη συζήτηση, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, είναι «η αναπάντεχη και απαράδεκτη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ», σημειώνοντας πως ο προγραμματισμός, η δεοντολογία και η συνήθεια της πόλης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει το δεύτερο Σαββατοκύριακο και να βλέπει τους παραγωγικούς φορείς, την έκθεση, να κάνει την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.
«Ο Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική»
Όπως τόνισε, «η επιλογή του κ. Μητσοτάκη μάς στέρησε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον τρόπο που οφείλουμε και οφείλει και η έκθεση, στο πλαίσιο της δεοντολογίας και των δημοκρατικών κανόνων που έχουμε κατοχυρώσει», ενώ προσέθεσε πως η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΘ «να συμφωνήσει με την πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε το πρόβλημα και μας οδηγεί σε μια έντονη αντίδραση, την οποία έχουμε διατυπώσει, γιατί υπήρχαν ημέρες μέσα στη εβδομάδα να έρθει ο πρωθυπουργός και είχαν προταθεί και σε εμάς άλλες μέρες. Άρα, δεν ήταν η μόνη λύση να αποκλειστεί η αξιωματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
Για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Αυτό που αποδεικνύει η κυβερνητική επιλογή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική και στη δεοντολογία της πολιτικής συζήτησης, ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική διαχείριση και θέλει να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο».
«Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να φιμώσει το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, γι’ αυτό και αύριο θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου κανονικά στην έκθεση, γιατί θα απευθυνθούμε στην κοινωνία και στα ΜΜΕ, ως οφείλουμε», προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ-Helexpo, στις 13:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης».
Η τρίτη αλλαγή, όπως σημείωσε, είναι ότι «δεν έχουμε σήμερα μαζί μας τον Αλέξη Τσίπρα. Για εμάς αυτό είναι συνταρακτικό, απρόσμενο, πολύ δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «η αποχώρησή του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην Ελλάδα, γιατί το πολιτικό του κεφάλαιο είναι αναμφισβήτητο».
«Απρόσμενη και πολύ δύσκολη η απουσία Τσίπρα»
«Να μιλήσουμε με παραδείγματα»
– «Δε μπορούμε να έχουμε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χωρίς οργανόγραμμα.
– Δε μπορούμε να έχουμε νόμο Πολιτικής Προστασίας που δεν εφαρμόζεται. Ψηφίστηκε το 2020 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
– Δε μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες χωρίς στελέχη.
– Δε μπορούμε να μην έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και πρόληψη πυρκαγιών», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που «σάρωσαν» τη χώρα.
Για τον προγραμματισμό της οικονομίας
«Ξέρετε ότι το 2019 με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τις θυσίες του ελληνικού λαού, των φορέων και των επιχειρήσεων είχαμε καταφέρει να βγούμε από την κρίση, παραδώσαμε μία χώρα χωρίς μνημόνιο, με καθαρό διάδρομο 15ετίας, χαμηλά επιτόκια, με ρυθμισμένο χρέος, με δημοσιονομικό μαξιλάρι και πάνω από όλα με Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με παραγωγικό μοντέλο που αφορούσε όλη την επιχειρηματικότητα και την μικρή και την μεγάλη, και με το τοπικό κοινό και με τις εξαγωγικές προοπτικές», ανέφερε.
Και προσέθεσε πως όλα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν, όπως δεν αξιοποιήθηκαν και οι διαθέσιμοι πόροι λόγω της κρίσης της πανδημίας.
«Τώρα έχουμε ακραία ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, οι Δήμοι μας δεν έχουν χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια για να υπάρξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το κράτος δικαίου είναι υποβαθμισμένο. Έχουμε σοβαρά θέματα, πέρα από τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, της επικοινωνίας», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τι «παραμένει»
«Δυστυχώς παραμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά:
- «Η διόγκωση του δημοσίου χρέους
- Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους
- Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος
- Ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών
- Αλλά και ότι η Ελλάδα επί Μητσοτάκη είχε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022».
Τα νέα προβλήματα της Θεσσαλονίκης
Στο τέλος της εισήγησής του, ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε ορισμένα «νέα προβλήματα», όπως τα χαρακτήρισε, της πόλης της Θεσσαλονίκης και δήλωσε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ουσιαστικό διάλογο:
1. «Το κυκλοφοριακό έμφραγμα του fly-over στον περιφερειακό. Όταν ανακοινώθηκε το 2019 το fly-over είχαμε επισημαίνει ότι δεν έχει κυκλοφοριακό σχεδιασμό και περιβαλλοντική άδεια. Δεν υπάρχει ακόμα κυκλοφοριακή λύση κι αναρωτιέμαι ακόμα που πηγαίνουμε κι αν θα οδηγήσουμε την πόλη σε έμφραγμα. Μαθαίνω πως το Διοικητικό Εφετείο παρέμπεμψε την προσφυγή που έκαναν οι κάτοικοι στα Κωνσταντινοπόλιτικα για να σταματήσουν την υλοτόμηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άρα υπάρχουν και ελλείματα στη θεσμική προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση όμως το κυκλοφοριακό έμφραγμα είναι κάτι που αφορά και την οικονομία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο. Δεν φτάνουν δηλαδή οι καθυστερήσεις του Μετρό – γιατί οι έμποροι και οι πολίτες θα είχαν μετρό τώρα- τώρα θα έχουμε κι ένα διπλό πρόβλημα.
2. Ακύρωση Εμπορευματικού Κέντρου. Παρακολουθώ τις προσπάθειες που γίνονται από τους φορείς να το ξαναεισάγουν στην ατζέντα. Ωστόσο το Κέντρο Logistics της Θεσσαλονίκης, των Βαλκανίων ακυρώθηκε το 2019 από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όσο κι αν προσπαθεί να μπει ξανά στη συζήτηση, κι ελπίζω να πει κάτι συγκεκριμένο μεθαύριο, δεν μπορούμε ξεχάσουμε ότι το 2019 σταμάτησε με το λεγόμενο σχέδιο της ελεύθερης ζώνης.
3. Κατάργηση Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου – είδαμε τα αποτελέσματα της κατάργησης των φορέων περιβάλλοντος στις φετινές πυρκαγιές.
4. Καθυστέρηση επέκτασης λιμανιού και συνδέσεων με Τρένο και ΠΑΘΕ.
5. Απουσία Μητροπολιτικής διοίκησης και ρυθμιστικού σχεδίου
6. Σοβαρά προβλήματα μετά την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης εις βάρος των επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου .
7. Ανθεκτικότητα της περιφέρειας μας, δηλαδή αυτό που ζούμε, πυρκαγιές, πλημμύρες, το σχέδιο ανθεκτικότητας στην περιφέρειά μας δεν έχει τελειώσει –ήταν νόμος του 2016 η προσαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τον πλημμυρικό κίνδυνο και την προετοιμασία της πόλης. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο κρίσιμη είναι αυτή η συζήτηση, σε μια περίοδο που δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη».