Φαίνεται πώς η επιλογή του πρωθυπουργού να «κόψει» τον Γιώργο Πατούλη από υποψήφιο περιφερειάρχη για την Περιφέρεια Αττικής ήταν μια κίνηση που έδωσε ξανά δυναμική στο συνδυασμό που υποστηρίζει η ΝΔ.
Και αυτό γιατί ενώ καταγράφεται σημαντική δυσαρέσκεια και για το γενικότερο κλίμα και για τα ειδικότερα προβλήματα της Αττικής, εντούτοις ο Νίκος Χαρδαλιάς όχι μόνο έχει ένα καθαρό προβάδισμα από τους συνυποψηφίους του, αλλά διεκδικεί με αξιώσεις να εκλεγεί ακόμη και από τον πρώτο γύρο.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από την έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Metron Analysis και παρουσιάζει το in.
Μια δυσαρεστημένη περιφέρεια
Οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής είναι γενικά δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην περιοχή τους. Το 32% είναι αρκετά δυσαρεστημένοι και το 19% πολύ δυσαρεστημένοι. Ενώ αρκετά ικανοποιημένοι είναι 41% και πολύ ικανοποιημένοι 5%.
Μάλιστα, η δυσαρέσκεια έχει και κοινωνικό πρόσημο αφού η πιο δυσαρεστημένη περιφερειακή ενότητα είναι του Δυτικού Τομέα Αθηνών και η πιο ικανοποιημένη του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Έχει ταυτόχρονα και πολιτικό πρόσημο: μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ περισσότερο ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι και μόνο όσοι δηλώνουν κεντροδεξιοί και δεξιοί.
Ως προς τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τους κατοίκους της Αττικής, αυτά είναι η καθαριότητα και τα σκουπίδια, η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη παρκινγκ και η ανεργία. Ενδιαφέρον έχει ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται πολύ χαμηλό στην ιεράρχηση των προβλημάτων που κάνουν.
Αποδοκιμασία Πατούλη
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πεπραγμένα του Γιώργου Πατούλη ως Περιφερειάρχη. Το 60% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη και μόνο το 31% θετική. Με την εξαίρεση της ΝΔ οι ψηφοφόροι όλων των άλλων κομμάτων έχουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες για τον Γιώργο Πατούλη.
Ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται σχεδόν διχασμένοι καθώς μόνο το 55% έχει θετική γνώμη, την ώρα που οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 38%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε όσους ερωτηθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί οι θετικές γνώμες υπερτερούν των αρνητικών, ενώ σε όλους τους άλλους πολιτικούς αυτοπροσδιορισμούς η γνώμη είναι κυρίως αρνητική.
Θετικό προφίλ Χαρδαλιά
Σε αντίθεση με τον νυν Περιφερειάρχη Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει μια καλή εικόνα στους ψηφοφόρους της Αττικής. Είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει θετικές γνώμες άνω του 50%, καθώς οι θετικές γνώμες για αυτόν είναι 55% και οι αρνητικές 37%, με τον Γιάννη Σγουρό να έχει 35% θετικές γνώμες και 31% αρνητικές και τον Γιώργο Ιωακειμίδη να έχει 19% θετικές και 18% και αρνητικές και να ακολουθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Νίκος Χαρδαλιάς να είναι ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο ως προς τις γνώμες των ερωτηθέντων (+18%). Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι Χαρδαλιάς, Σγουρός και Ιωακειμίδης είναι οι μόνοι υποψήφιοι που έχουν θετικοί ισοζύγιο. Για όλους τους άλλους οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές.
Νίκος Χαρδαλιάς προηγείται σαφώς στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι ο καταλληλότερος Περιφερειάρχης
Το προβάδισμα Χαρδαλιά ως προς τη δημοφιλία αποτυπώνεται και στον δείκτη δυναμικής, δηλαδή τις θετικές γνώμες στο σύνολο της εκφρασμένης γνώμης.
Όλα αυτά αποτυπώνονται και στον τρόπο που ο Νίκος Χαρδαλιάς προηγείται σαφώς στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι ο καταλληλότερος Περιφερειάρχης Αττικής. Έχει 38%, την ώρα που η δεύτερη απάντηση είναι το «Κανένας» με 22% και ο Γιάννης Σγουρός έχει 9% αυθόρμητες απαντήσεις, ο Γιώργος Ιωακειμίδης 6%, η Μαριάννα Τσίχλη 4% και 3% ο Γιάννης Πρωτούλης.
Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να έχει αρκετή διεισδυτικότητα ως προς την καταλληλότητά του και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Σαφές εκλογικό προβάδισμα – ενδεχόμενη εκλογή από τον πρώτο γύρο
Η δυναμική που δείχνει να έχει, σε δημοσκοπικό επίπεδο τουλάχιστον, η υποψηφιότητα Χαρδαλιά αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου.
Ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος παίρνει 42%, μία ανάσα πριν το όριο του 43% που εξασφαλίζει εκλογή από τον πρώτο γύρο. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis του δίνειμια εντυπωσιακή διαφορά 31% από τον δεύτερο Γιάννη Σγουρό που έχει 11%.
Χαμηλά κινείται ο υποστηριζόμενος επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ιωακειμίδης στο 7% (σημειώνεται ότι αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και στο ψηφοδέλτιο Σγουρού). Έκπληξη το 6% της υποστηριζόμενης από το ΜέΡΑ25 και τη Λαϊκή Ενότητα Μαριάνας Τσίχλη, πιο πάνω από το 4% της Γιάννη Πρωτούλη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στηρίζεται στο ότι παίρνει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων της ΝΔ στην Αττική αλλά και έχει σημαντική διείσδυση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στηρίζεται στο ότι παίρνει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων της ΝΔ στην Αττική αλλά και έχει σημαντική διείσδυση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, το γεγονός ότι ο Γιάννης Σγουρός έχει μια διείσδυση στο χώρο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, εξηγεί γιατι παραμένει χαμηλά σχετική η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη.
Ενισχύεται δε η δυναμική της υποψηφιότητας Χαρδαλιά από το γεγονός ότι φαίνεται να μπορεί να εκπροσωπήσει και ένα σημαντικό μέρος των δυσαρεστημένων από την διοίκηση Πατούλη.
Τα σενάρια του δεύτερου γύρου
Σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση προβλέπει μια καθαρή επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά. Εάν βρεθεί αντίπαλος με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, το 51% δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει, ενώ τον Ιωακειμίδη το 20%, ενώ εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιάννη Σγουρό, το 47% θα τον στηρίξει, ενώ το 25% τον Σγουρό. Αυτό δείχνει ότι ο Σγουρός, σε αυτή τη φάση προηγείται του Ιωακειμίδη ως προς την πρόθεση ψήφου και τη συνολική δυναμική.
Και εδώ το στοιχείο κλειδί είναι ότι όποιος και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο δεν δείχνει ικανός να πετύχει μια ισχυρή αντισυσπείρωση την ώρα που ο Νίκος Χαρδαλιάς εξακολουθεί να έχει απήχηση και σε ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων.
Όλα αυτά εκφράζονται και στην ιδιαίτερα σαφή παράσταση νίκης που έχει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το 60% των ερωτηθένταν απάντησαν αυθόρμητα ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής, πολύ πιο πάνω από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.
Η ταυτότητα της έρευνας: