Τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η 32χρονη Ελληνίδα, αφότου έφαγε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό και νόσησε με αλλαντίαση, ερευνούν οι γαλλικές Αρχές.
Γαλλικά ΜΜΕ θέτουν κρίσιμα ερωτήματα για τη σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση της 32χρονης, που αρχικά της είπαν ότι είχε λαρυγγίτιδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του sudouest.fr, η νεαρή που έκανε διακοπές στο Μπορντό, πήγε στο νοσοκομείο στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής με δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Οι γιατροί διέγνωσαν λαρυγγίτιδα και της έδωσαν εξιτήριο.
Η γυναίκα επέστρεψε στο Παρίσι με τον σύντροφό της αλλά την Κυριακή και ενώ τα συμπτώματα επέμεναν ξαναπήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου Begin. Έμεινε για παρακολούθηση μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας όταν και πάλι πήρε εξιτήριο χωρίς και πάλι να έχει διαγνωστεί με αλλαντίαση. Πέθανε στο σπίτι της την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γαλλικό μέσο, η νεαρή γυναίκα δεν είχε την τυπική κλινική εικόνα ενός ασθενούς που νοσεί με αλλαντίαση. Η αλλαντίαση προκαλεί διάφορα συμπτώματα τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γιατρούς, όπως πεπτικές, νευρολογικές, αναπνευστικές διαταραχές και διπλωπία. Αυτά τα συμπτώματα δεν ήταν εμφανή στην 32χρονη Ελληνίδα.
«Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη διάγνωση της αλλαντίασης είναι η αξιόπιστη διάγνωση επειδή η παθολογία είναι εξαιρετικά σπάνια» λέει γιατρός.
Ο σύζυγός της, με τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί το Tchin Tchin wine bar νοσηλεύεται στην εντατική.
«Κάποιες σαρδέλες μύριζαν αλλά τις υπόλοιπες τις σέρβιρα» – Τι είπε ο εστιάτορας
Ο ιδιοκτήτης του Tchin Tchin wine bar παραδέχτηκε, σύμφωνα με τη Le Parisien, ότι αναγκάστηκε να πετάξει κάποιες σαρδέλες επειδή μύριζαν.
«Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μετά τη δηλητηρίαση από αλλαντίαση τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, το wine bar έχει κλείσει.
Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από την αρμόδια Αρχή διαπίστωσαν «πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων.
Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της ζημίας που προκλήθηκε στα θύματα, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής» εξηγεί η δικηγόρος Anna Caresche, μιλώντας στη γαλλική ιστοσελίδα.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «σωματικές βλάβες από αμέλεια». Ο εστιάτορας θα βρεθεί αντιμέτωπος σε αυτή την περίπτωση, με ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Σε περίπτωση «εκ προθέσεως παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.