Η δισφαινόλη Α (BPΑ), μια ουσία που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και κατηγορείται για διαταραχές του ορμονικού συστήματος, ανιχνεύεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ)
Πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 «ανίχνευσε BPA στο 92% των ενήλικων συμμετεχόντων από 11 ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει έκθεση της υπηρεσίας με έδρα την Κοπεγχάγη. Η λίστα πάντως δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.
Ανάλογα με τη χώρα, το 71% έως 100% των ενηλίκων υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς έκθεσης που έθεσε τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Η BPA μιμείται τη δράση των οιστρογόνων
Το νέο όριο της EFSA είναι 20.000 φορές χαμηλότερο από το προηγούμενο και περιορίζεται στα 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά ημέρα.
Όρμονικός διαταράκτης
Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών. Η χρήση της σε μπιμπερό απαγορεύτηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω ανησυχίας για ορμονικές διαταραχές, η ουσία όμως χρησιμοποιείται ακόμα σε ορισμένες πλαστικές συσκευασίες, όπως η πλαστική επένδυση στα εσωτερικά τοιχώματα κονσερβών.
Η BPA μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και θεωρείται ορμονικός διαταράκτης Πειράματα σε ζώα την ενοχοποιούν για ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, υπογονιμότητα και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Τα ευρήματα πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο και μέχρι σήμερα η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως τη δισφαινόλη-Α.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τα όρια ασφαλούς έκθεση. Ό Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επέκρινε τα νέα όρια της EFSA με το επιχείρημα ότι δεν έχει τεκμηριωθεί «αιτιακή σχέση» ανάμεσα στην BPA και προβλήματα υγείας στον άνθρωπο ή σε πειραματόζωα.
Η ΕΕΑ επιμένει ωστόσο ότι η έκθεση των Ευρωπαίων «βρίσκεται πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με επικαιροποιημένα ερευνητικά δεδομένα».
«Αυτό εγκυμονεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων» υποστηρίζει η υπηρεσία.
Η μελέτη που επικαλείται η EEA εξέτασε τα επίπεδα δισφαινόλης Α, S και F στα ούρα 2.756 ανθρώπων σε 11 χώρες το διάστημα 2014-2020.
Οι χώρες ήταν: Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και Ελβετία.
Τα ελάχιστα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ελβετία, όπου μόνο το 71% των συμμετεχόντων υπερέβαινε τα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 100% στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.