Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο ώστε να χαλιναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έχει φτάσει ήδη σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο Bloomberg News.
«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.
Ο Γ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω [σταθερά] τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα», είπε. «Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων – αύξηση και παύση – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε.»
Ραντεβού στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα.
Μιλώντας στον «ΟΤ» μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πως «ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές ήταν κατά βάση σωστά».
Υπογράμμισε ότι είτε προχωρούσαν σε αύξηση, είτε έκαναν παύση, ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κίνησή τους. Και σημείωσε πως επικράτησε η άποψη της πλειοψηφίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα από τον στόχο.
Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση για αύξηση ελήφθη με την προϋπόθεση να είναι η τελευταία: «Δεν λέμε όμως, ότι είναι», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα επεσήμανε ότι το πιο πιθανόν είναι ότι θα πάμε σε παύση των αυξήσεων.
«Δυστυχώς, ο πληθωρισμός επιμένει σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης» είπε, τονίζοντας ότι η βασική ανησυχία είναι μην παρατηρηθεί το σπιράλ αύξησης των μισθών και των τιμών.
Πηγή: ΟΤ