Διευκρινίσεις για το ξεπάγωμα των τριετιών, έδωσε σε τηλεοπτική του, συνέντευξη σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού -από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- ότι οι τριετίες επανέρχονται -νωρίτερα- στις αρχές του 2024.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως κας Στρατινάκη. Είμαστε σε στέρεο μέγεθος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε στον Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης.
«Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%», είπε, εκτιμώντας ότι ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.
«Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ»
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «αναδρομική εφαρμογή δεν μπορεί να τεθεί διότι ο νόμος προχώρησε τότε σε αναστολή εφαρμογής μέχρι τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα.
Εμείς, προχωράμε στην άρση της αναστολής και λίγο γρηγορότερα».
Τόνισε επίσης, ότι «όσοι είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου 2012 προσμετράται στο επίδομα τριετίας. Αν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 είχες μία ημέρα για το 10%, στις 2-1- 2024 δικαιούσαι το 10%».
«Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού. Εκεί που προβλέπεται στη σύμβαση των εργαζομένων και έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, εκεί μπορεί να γίνει με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη αντιλογισμός. Ξεπαγώνουμε τις τριετίες γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εκείνους τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Γιατί προχωράμε στο ξεπάγωμα νωρίτερα»
«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 χρόνια. Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα γιατί ο σκοπός μιας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας . Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε αύξηση 30% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν».
Για την κατάργηση της παρακράτησης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «και ο Πρωθυπουργός ήταν υπέρ αυτής της ρύθμισης αλλά και ο βασικός του σύμβουλος για την οικονομία Αλέξης Πατέλης ήταν πολύ ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας. Το έβαλα πρώτο στην ατζέντα μου ερχόμενος στο υπ. Εργασίας. Ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν, να μπορούν να το κάνουν νόμιμα».
- Ουκρανία: Με την απειλή απόσυρσης όπλων θέλει ο απεσταλμένος του Τραμπ να επιβάλει την διπλωματία
- Δημοσκόπηση: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – Καταλληλότερος… ο Κανένας και «χλωμό» ξεκίνημα για το κόμμα Κασσελάκη
- Προ των πυλών η κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα βρεθούν στη ζώνη κινδύνου – Τι θα γίνει στην Αττική