Με τον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου να δίνουν τη μάχη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όλα να δείχνουν πως οδεύουμε σε β’ γύρο, εύλογα δημιουργείται η απορία τι θα συμβεί με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος εάν ο πρώτος εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί βουλευτής κι αν τελικά αναδειχθεί νικητής στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα είναι πρόεδρος του κόμματος αλλά όχι και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Θα πρέπει να συμβεί κάτι αντίστοιχο με ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού του κόμματος το 2021
Έτσι ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος εφόσον αναδειχθεί νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, μόνο με έναν τρόπο. Εφόσον υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Πώς μπορεί να γίνει βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης
Συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης ήταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κερδίσει τρεις έδρες στις εκλογές του Ιουνίου και να έχει εκλέξει τρεις βουλευτές. Έτσι λοιπόν θα πρέπει ένας εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί και στη συνέχεια να παραιτηθούν οι πέντε επιλαχόντες που ακολουθούν.
Ειδικότερα για να γίνει βουλευτής ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει ένας εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι οι Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης να παραιτηθεί.
Εν συνεχεία οι πέντε επιλαχόντες δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Ευγενία Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Γεωργία Λάλη να παραιτηθούν κι αυτοί με τη σειρά τους.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συμβεί κάτι αντίστοιχο με ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού του κόμματος το 2021. Δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης να επιλέξει ποιος θα τον εκπροσωπεί στις μάχες στο Κοινοβούλιο, θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Σωκράτης Φάμελλος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφωθεί παρόμοια κατάσταση, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνη την περίοδο ήταν ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος είχε οριστεί ο Μιχάλης Κατρίνης.