Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022, ένα ερώτημα που διατυπώνουν συνεχώς το Κίεβο και οι σύμμαχοί του είναι εάν η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά.
To Sky News, σε ρεπορτάζ του, εξετάζει πώς έχει η κατάσταση στο ρωσικό στρατόπεδο και από πού προμηθεύεται με όπλα η Ρωσία, με πολλές χώρες της Δύσης να τις έχουν επιβάλει κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η συζήτηση σχετικά με τις χώρες που προμηθεύουν με οπλισμό και πυρομαχικά τη Ρωσία «άναψε» και πάλι μετά την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τον Δεκέμβριο του 2022 ο αμερικανικός στρατός εκτιμούσε ότι, χωρίς εξωτερική βοήθεια, η Μόσχα δεν θα είχε άλλα αποθέματα σε βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Γιατί, όμως, αυτά δεν έχουν εξαντληθεί, αναρωτιέται το Sky News. Το γνωστό βρετανικό Μέσο σημειώνει ότι μπορεί η Ρωσία να έχει προβλήματα ανεφοδιασμού ωστόσο συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία.
Για την επίσκεψη Κιμ
Το Sky News υπογραμμίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο λόγος της επίσκεψης του Κιμ δεν ανακοινώθηκε επισήμως ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό για να τον αξιοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πράγματι, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του «υποστηρίζει» τον «ιερό αγώνα» του για την υπεράσπιση της ασφάλειας της Ρωσίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «θα είναι μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού».
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε μετά που ο Σεργκέι Σοϊγκού πιστεύεται ότι βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιόνγκγιανγκ τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Sky News, ο Σοϊγκού ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα έτσι ώστε να πείσει μια από τις στρατιωτικοποιημένες χώρες του κόσμου να πουλήσει στη Ρωσία πυρομαχικά για το πυροβολικό της.
Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για όπλα με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τρεις οντότητες που τις κατηγορούν ότι συνδέονται με συμφωνίες για όπλα μεταξύ των δύο χωρών.
Για το Ιράν
Άλλος ένας βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, το Ιράν, έχει κατηγορηθεί ότι προμηθεύει τον στρατό του Πούτιν με έναν τεράστιο αριθμό drones.
Σμήνη από τα μη επανδρωμένα σκάφη Shahed 136 έχουν σταλεί για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Το πρώτο διάστημα, σημειώνει το Sky News, τα συγκεκριμένα drones προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ηλεκτροδότηση της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια η ουκρανική αεράμυνα βελτιώθηκε.
«Δεν ξέρεις πού και πότε θα χτυπήσουν», είχε δηλώσει στο Sky News ο Στιούαρτ Ρέι από την McKenzie Intelligence Services. «Είναι ένα τρομακτικό όπλο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Ιράν δεν προμηθεύει τη Ρωσία μόνο με drones. Το Sky News είδε υποτιθέμενο συμβόλαιο πώλησης πυρομαχικών από το Ιράν στη Ρωσία, ενώ επικαλείται πληροφορίες και από ενημερωμένη πηγή.
Εάν είναι αυθεντικό, το 16σέλιδο έγγραφο, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2022, φαίνεται να αφορά δείγματα διαφόρων μεγεθών βλημάτων και ρουκετών πυροβολικού και αρμάτων μάχης αξίας λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια (800.000 λίρες Αγγλίας).
Για την Κίνα
Η Κίνα, μακράν ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος σύμμαχος της Ρωσίας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να της στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Κίνα νωρίτερα φέτος ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξή του μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο σκέφτεται να προμηθεύσει με όπλα στη Μόσχα.
Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές – μεταξύ άλλων τον Ιούλιο από το Politico – ότι εξοπλισμός από την Κίνα που δεν είναι θανατηφόρος, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμος για τους στρατιώτες της Μόσχας έχει σταλεί στη Ρωσία.
Η Έλενα Λεγάρδα, αναλύτρια που ειδικεύεται στην κινεζική άμυνα και εξωτερική πολιτική στο Mercator Institute for China Studies, δήλωσε ότι ενώ οποιαδήποτε προμήθεια όπλων θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή αντίδραση, πράγματα όπως τα αλεξίσφαιρα ή ακόμη και τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα ήταν απίθανο να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο.