Για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, του προέδρου που οι Αμερικανοί αγάπησαν πολύ και δεν ξεπέρασαν ποτέ, έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα σενάρια.
Το δίχως άλλο, ίσως το πιο αξιομνημόνευτο όλων είναι αυτό που θέλει την Τζάκι να τον πυροβόλησε εξ επαφής για να τον τιμωρήσει για την ερωτική του σχέση με τη Μέριλιν και την υπόλοιπη στρατιά των γυναικών, που μπαινόβγαιναν στον Λευκό Οίκο μέρα νύχτα.
Μάλιστα, για το μεταλλικό αντικείμενο, που «φωτογραφίζει» την πιο κομψή Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ως δολοφόνο στο βιβλίο «Murder in Dealey Plaza», η ευθύνη αποδίδεται στις ορμόνες, που χορηγούσαν οι γιατροί στον Αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τους αφόρητους πόνους στη σπονδυλική του στήλη, που τον είχαν κάνει αχόρταγο για σεξ.
Η Τζάκι, η CIA, οι Κουβανοί και τα… UFO στη λίστα των υπόπτων
Μια άλλη πληροφορία ότι η Τζάκι είχε φτάσει στο σημείο να τον βοηθά στην επιλογή ερωμένων για να έχει την ησυχία της, μάλλον ξεπερνά σε φαντασία αυτή που θέλει τη δολοφονία του στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Τέξας, να αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης πληροφοριών, που αφορούν την παρουσία UFO στους αιθέρες των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση 60 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του, που άφησε χαραγμένες στην κοινή συνείδηση δύο συγκεκριμένες εικόνες, την Τζάκι με το ματωμένο ροζ ταγιέρ σκυμμένη πάνω από το άψυχο σώμα του και τον μικρούλη τότε, εξίσου δημοφιλή και άτυχο, Τζον Κένεντι Τζούνιορ, να κρατά στεναχωρημένος και αμήχανος το χέρι της μητέρας του λίγο αργότερα στην κηδεία, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα αίτια, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα εκείνης της αποφράδας μέρας δεν έχει σβήσει ούτε στο ελάχιστο.
Αυτό αποδεικνύει η ανατριχίλα, που έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες μέρες η είδηση ότι ένας μάρτυρας κλειδί αποκάλυψε ένα στοιχείο, που δεν το γνώριζε κανείς μέχρι σήμερα, αμφισβητώντας απροκάλυπτα τη θεωρία ότι ο Λι Χάρβαρντ Όσβαλντ, που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον JFK και τον αστυνομικό Τζ. Ντ. Τίπιτ έδρασε μόνος του, πριν δολοφονηθεί από τον Τζακ Ρούμπι κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση κι ενώ τελούσε υπό κράτηση.
Μια σφαίρα πριν από 60 χρόνια
Το στοιχείο αυτό που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για εμπλοκή της CIA ή των Κουβανών στην δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο, κατέθεσε ο πρώην μυστικός πράκτορας, Πολ Λάντις, ο οποίος είχε αναλάβει την προστασία της Τζάκι εκείνη την Παρασκευή. Όπως είπε συγκεκριμένα μάζεψε μια σφαίρα από τη λιμουζίνα των Κένεντι αμέσως μετά αφού ο πρόεδρος έπεσε νεκρός και την άφησε στο φορείο δίπλα στο άψυχο σώμα του, όταν το μετέφεραν σε νοσοκομείο της περιοχής.
Παρότι το παραπάνω μοιάζει με λεπτομέρεια άνευ ουσίας, έχει σημασία γιατί διαφέρει από την επίσημη εκδοχή των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία η σφαίρα βρέθηκε στο κρεβάτι του κυβερνήτη Τζον Μπ. Κόναλι Τζούνιορ, που πυροβολήθηκε ενώ επέβαινε στην προεδρική λιμουζίνα.
Αυτή η παγκόσμια εμμονή με τον θάνατο του JFK τροφοδοτείται από διάφορους παράγοντες. «Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της τηλεόρασης, ο νεαρός τύπος με την ελκυστική σύζυγο και τα όμορφα παιδιά», σχολιάζει ο Πίτερ Λινγκ, επίτιμος επικεφαλής του τμήματος Αμερικανικών σπουδών του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.
Το φιλμ που έγραψε ιστορία
Επίσης η δολοφονία του καταγράφηκε στο περιβόητο φιλμ των 26.6 δευτερολέπτων και 486 έγχρωμων καρέ χωρίς ήχο που φιλοτέχνησε άθελα του με οικιακή κάμερα ο ενδυματολόγος Αμπράαμ Ζαπρούντερ που στεκόταν στην κατάλληλη γωνία στην Ελμ Στριτ με σκοπό να βιντεοσκοπήσει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ντάλας.
Το φιλμ αυτό που κατέληξε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερης αξίας ντοκουμέντα στην αμερικανική ιστορία πιστώνεται την αλλαγή των ορίων της κινηματογραφικής βίας.
Σαφώς και ο βασικότερος λόγος γι’ αυτή την ενασχόληση χωρίς τέλος παρά τις έξι δεκαετίες που μεσολάβησαν είναι το πυκνό μυστήριο που καλύπτει τις συνθήκες της δολοφονίας του JFK.
Χωρίς επίλογο
Σε μια χώρα έντονα διχασμένη, οι Αμερικανοί συμφωνούν μόνο στο εξής: υπάρχουν πολλά περισσότερα στον θάνατο του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι από αυτά που πρόλαβαν να δουν οι άνθρωποι και οι τηλεθεατές εκείνη τη μέρα του Νοεμβρίου που δεν τα προσεγγίζουν ούτε κατά διάνοια όλα τα σενάρια ή οι δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει έκτοτε.
Όσον αφορά την τελευταία είδηση με τη σφαίρα, που ο ιστορικός Τζέιμς Ρόμπεναλτ χαρακτήρισε «τα σημαντικότερα νέα για τη δολοφονία από το 1963», απάντηση στο ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα ο Λάντις δεν ομολόγησε για τη σφαίρα δεν υπάρχει.
Η πεισματική άρνηση του όμως να αναφερθεί στο συμβάν όλα αυτά τα χρόνια δίνει αξιοπιστία στην πληροφορία του και πυκνώνει αυτό το μεγαλύτερο μυστήριο της αμερικανικής ιστορίας που παραμένει χωρίς επίλογο.